Höst i trädgården

solhaga_ute_4556

Tiden går och den här hösten fyller min blogg fem år. Ni vet den där frågan som brukar ställas på anställningsintervjuer? Var ser du dig själv om fem år? Jag tycker själv att jag har ganska bra fantasi, men det som låg framför oss då hade jag aldrig kunnat föreställa mig. När jag lade ut mitt allra första inlägg den 1 september 2009 var det här ett ganska skabbigt uthus där vi förvarade cyklar och allsköns skrot och prylar. Nu är det ett etablerat och prisbelönt bageri och ibland kan jag fortfarande undra hur det egentligen gick till.

Jag tänkte fira mitt femårsjublieum med att starta en ny kategori här på bloggen – nämligen trädgård. Detta har varit en av mina favoritsysslor ända sedan lågstadiet då jag började rensa ogräs på infarten till mitt barndomshem i Jörlanda. Jag fick tio kronor i timmen, men jag tror nästan att jag hade gjort det gratis, för jag trivs så bra med att gå omkring och tänka medan jag pysslar. Ante är också med mig i trädgårdsbubblan, det har blivit vår plats för egentid både var för sig och tillsammans. Efter ett par års stora satsningar på bra jord och massor med plantor har vi kommit så långt att det plötsligt finns oändligt mycket att berätta om. Nu kommer det visserligen inte att hända så mycket på just det området eftersom vi är en bra bit in i november, men kylan dröjer och jag har hunnit fånga många fina saker på bild de senaste veckorna.

dahlior_4536

Till exempel den här dahlian som jag spontanköpte på Löddeköpinge Plantskola häromsistens. Happy Single Princess heter den. Jag har precis grävt upp knölarna och tagit ner dem i källaren för vintervila.

I de tre kommande inläggen tänkte jag ta er med på en liten vandring runt husen. Vi börjar med entrésidan, den officiella delen där vi har vårt trädgårdscafé på somrarna. Jag har precis packat ihop möblerna och klippt gräset för allra sista gången.

bageriet_sidan_4559

Bageriets östra sida mot trädgården. Längs grusgången har vi satt en låg ligusterhäck, lite längre fram en magnolia och ett äppelträd. Planket byggde vi för att markera gränsen till det privata, utan att behöva sätta upp en sån där tråkig skylt som det står privat på.

hundkroken_4557

En favoritdetalj är hundkroken, där fyrbenta gäster får sitta och vänta medan matte eller husse köper bröd. På sommaren brukar vi ställa ut vattenskålar här.

murreva_4558

Oansenlig kanske, men jag gillar murrevan som har små lila blommor på sommaren. Den växer spontant lite överallt i trädgården, som på den här trappstenen.

tradgard_veranda_4687

Det var allt lite vemodigt att packa ihop cafémöblerna och köra iväg dem för vinterförvaring. Jag längtar redan till nästa sommar då det blir fullt av liv och rörelse här!

pelargon_4696

In i det sista har jag låtit min fina doftpelargon Ardwick Cinnamon stå kvar på verandatrappan. Men idag åker den ner i källaren för vintern.

tradgard_kvittenlunden_4697

I den bortre änden av trädgården har vi ofrivilligt varit tvungna att göra en större förändring. Men som det så ofta är med förändringar kan de leda till något ännu bättre även om de är oväntade. Här stod gamla syrener och vajade med sina lila blommor om våren, men ett svampangrepp gjorde att vi fick ta ner dem allihop. Jag åkte till Löddeköpinge plantskola, tittade på träd och fastnade för kvitten. Inte så vanlig i Sverige, men otroligt vacker med sina nästan runda blad och mörkbruna stam. Kvitten var en självklar växt i de gamla klosterträdgårdarna och frukten lämpar sig väldigt bra att göra sylt av, eftersom den innehåller mycket pektin. Smaken lär påminna om päron och passionsfrukt, och jag längtar redan!

kvittenlund_4528

Träden är ännu ganska taniga och syns knappt på bild, men det är fem stycken som står i en ovalform, marken under ska täckas av ormöga som blommar med små blå blommor på våren. In mellan träden går en liten skiffergång för barn som vill smyga sig in runt rhododendronbusken, bort till björken som är så rolig att klättra i.

kvittenlund_4530

Så på den där frågan om var jag ser mig själv om fem år kommer svaret här. Jag ser mig själv sitta med en god kopp kaffe i den här kvittenlunden, ätandes ett bakverk där dess frukter ingår. Vi får väl se om träden tar sig så att det kan bli verklighet.

 

5 reaktioner på ”Höst i trädgården

 1. Som vanligt så tycker jag du är helt otrolig Sara!
  ( Jo ja vet att du har en bra karl som finns med i allt också)
  Impad är jag, det är ordet!
  Du kommer säkert sitta där om 5 år :)

  / Gizze

  1. Tack Gizze! Då får du komma och ta en kopp med mig i lunden, kanske är vi kollegor när den tiden kommer? ;)

 2. Hejsan! En fråga, din ardwick cinnamon hur har du fått tag på en sådan? Har letat som en tok men finner den inte..

  mvh, Hanna.

  1. Hej Hanna! Jag köpte den på en påskmarknad på Lilla Böslid för några år sedan, av Svenska Pelargonsällskapet som ställde ut där. Av den lilla sticklingen har det nu blivit krukvis med frodiga plantor, så om du vill ha är det bara att kommma förbi Slöinge!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s