Rosor i november

verandaros_4531

Samtidigt som vi förbereder julen i bageriet drar rosorna sin sista suck ute i trädgården. Flera av dem har vi satt i år, men de blommar jättefint redan.

schnee_4532

Schneewittchen på stam vid verandan. Cremevita doftande blommor hela säsongen.

thefairy_4533

The Fairy. En låg ros som vi satt som marktäckare tillsammans med lavendel vid entrén till bageriet. Blommar med små rosa blommor hela sommaren.

madamealfred_4641

Jag har en förkärlek för de skira romantiska rosorna. Bredvid verandan i ett skyddat och soligt hörn har jag planterat tre stycken Mme Alfred Carrière på varsin hög smal ställning i rostigt järn. Det är en fransk ros från 1875 med rosavita starkt doftande blommor.

blackbaccara_4648

Strax intill blommar Black Baccara, en djupt röd ros med svarta kanter.

newdawn_anita_4563

New Dawn. Framför bageriet låter vi den klättra på en hög ställning tillsammans med en Clematis Vitalba, och här är vår nya kombination som vi precis har planterat utanför köksfönstret – New Dawn ihop med Clematis Anita.

souvenierdelamalmaison_4655

En annan rosa favorit är låga buskrosen Souvenir de la Malmaison, uppkallad efter kejsarinnan Joséphines slott Malmaison utanför Paris 1843. När jag tänker efter är det här nog den ros som jag tycker allra mest om. Jag planterade tre stycken utanför köksfönstret i oktober, och har kunnat plocka flera doftande blommor med fantastiska täta blomblad.

stanwellperpetual_4551

Vid staketet mot grannen har jag satt några Stanwell Perpetual, som blev årets ros 2011. En buskros uppkallad efter en engelsk by, där den upptäcktes på 1800-talet. Blommar med små vita blommor första gången i juni, och en gång till på hösten.

whitenights_4649

White Nights  var den första rosen vi planterade på innergården och en av mina favoriter. Vi grävde ett väldigt djupt hål som vi fyllde med komposterad jord från Ugglarps Grönt och på bara ett par år har de två plantorna klättat högt upp på väggen i det här skuggiga läget.

whitenights_4651

White Nights har underbara stora och doftande blommor, cremevita med ljusgul ton i mitten. Den blommar oavbrutet hela sommaren och är den ros som har hållit allra längst in på hösten. Nu är det bara en blomma kvar på busken, men ack så fin ändå. Inte dåligt för att vara den 12 november!

3 reaktioner på ”Rosor i november

  1. Som att andas i motstånd. Avgörande. White Nights är något att hänga i granen. Något att andas mot. Med. I.

  2. Hej!
    Hur går det med kombinationen Anita och new dawn. Bor i zon 4 och vill på min rosenbåge ha en kombination med new dawn+ vit clematis.

    1. Hej Jenny, tack bra! Har bloggat om det nu! Jag har två olika clematis ihop med New Dawn, Anita och Vitalba. Den senare växer väldigt kraftigt, så den kanske passar bra för zon 4 om du vill ha ett snabbt resultat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s