Bäst i test?

semletest

Tjugondedag Knut har passerat och semmelsäsongen är i full gång. Under våra fyra år som bageri har vi aldrig kommit med i någon av lokaltidningarnas semmeltest, jag har ingen aning om varför. Så i år gjorde vi vårt eget. Vi köpte semlor från åtta kollegor i Halmstad och Falkenberg och lade till vår egen i den långa raden.

Marcus numrerade och höll hemligt för oss andra vilket bageri som gjort vilken semla. Fast vår egen gick inte riktigt att gömma i mängden, eftersom den var den enda som hade klippt trekantigt lock…

Vi fick stor uppmärksamhet för det här på facebook, många har nyfiket frågat vem som vann. Men syftet med vårt test var egentligen inte att kora en vinnare, utan att med största ödmjukhet undersöka hur den halländska semlan mår i dagens läge. Att kritiskt granska oss själva och se hur vi skulle kunna göra vår egen semla ännu godare.

Vi smakade oss genom hela raden, pratade om semlans fyra delar var försig (bulle, fyllning, grädde och lock) och huruvida de var väl balanserade mot varandra.

Det var otroligt intressant att smaka på nio semlor i rad, då märker man nämligen hur mycket de skiljer sig åt. Utseendet brydde vi oss inte om eftersom flera blivit tilltufsade i transporten, här var det mer innehåll och smaker i fokus. Flera var riktigt trevliga, någon var för söt, en andra lite snål, en tredje med lite för mycket bittermandel.

Det skulle aldrig falla mig in att nämna några namn här, för allt handlar ju egentligen om smak. Men det märks verkligen när någon har lagt extra kärlek och omtanke på råvarorna, så mycket kan jag säga.

I morse pratade jag med Jan Hedh och frågade honom om hur man traditionellt har jobbat med semlor i branschen. Själv vet jag inte så mycket eftersom det enda bageri jag arbetat på är mitt eget. Men jag har förstått att väldigt många jobbar på andra vis av olika skäl. Rätt eller fel säger jag inget om, så länge kunderna får rätt information och en ärlig chans att själva välja.

semla-689x450

Så här skiljer sig Solhagas semla från den genomsnittliga svenska semlan:

Bullen.
Vi bakar bullen på Wapnö standardmjölk, Arlas normalsaltade smör, grovmalen kardemumma, salt, vanligt socker, färskjäst och ekologiskt vetemjöl från Berte Qvarn. Receptet hittar du förresten här. Men på många konditorier är det tydligen ingen mjölk alls i bullen, utan torrmjölkspulver. Ett kilo pulver och nio liter vatten går snabbare att få ihop än att stå och öppna tio mjölkpaket. Istället för smör används margarin, som är billigare. Tillsatt mjukmedel gör att bullen håller sig mjuk och fin i kylen hela dagen, och kanske till och med ytterligare en dag.

Fyllningen.
Vi grovmixar ekologisk spansk mandel för att få lite tuggmotstånd i fyllningen. Vi köper ren mandelmassa på samma fina mandel, från Valdéngården. Blandar med socker, lite sirap, en droppe bittermandelolja och så en skvätt mjölk för att få rätt konsistens. Men köper du en billig semla på en bensinmack är det troligtvis så att ”mandelmassan” består helt eller delvis av malda aprikoskärnor. Inget fel på det, men jag tycker inte att det är ärligt att kalla det för mandelmassa.

Grädden.
Vi vispar små satser av Wapnö vispgrädde i vår vispmaskin, inga konstigheter. Men många bagerier jobbar med höghastighetsbehandlad grädde för en lägre bakteriehalt, vilket gör att den inte riktigt smakar som riktig grädde. Ofta späds den med vatten i gräddmaskinen ner till en fetthalt på 35%. Många tillsätter också någon typ av stabiliseringsmedel om jag förstått det hela rätt.

Monteringen.
Vi brukar göra så att vi klipper semlorna och plastar in både bulle och lock för att de ska hålla sig mjuka under dagen. Sedan spritsar vi på grädde och mandelmassa först när kunderna köper. Den håller alltså inte för transport och långa lagringstider på samma sätt som andra.

semla2

Men jag vet faktiskt inte om vår semla skulle klara sig så bra i ett test. Många konsumenter har vant sig vid ”mjuk och fin bulle”, en viss typ av smak på ”mandelmassa” och grädde, vilket gör att den här sticker ut. Den är kanske inte lika mjuk efter några timmar, vi har ju inget mjukmedel. Och grädden ska helst vara nyvispad och nyspritsad. Det som jag själv tycker är stora fördelar, skulle kanske rentav kunna bli stora minus i ett test i form av ”torr bulle” och ”sur och gul grädde”? I vilket fall som helst tycker väldigt många att det är den bästa som finns, och det räcker för mig.

11 reaktioner på ”Bäst i test?

 1. Semlan är säkert supergod som allt annat hos er, särskilt kardemummabullarna. Kommer snart och köper mjöl då ska jag prova en :). Hälsningar Frida H

  1. Det var tråkigt att höra, Jan! Återkom gärna med kommentarer på vad ni upplevde som mindre bra, vi vill alltid jobba på att bli bättre!

 2. Till Solhaga-semlans lov!
  Köpte fyra semlor av er i lördags som avnjöts till five o´clock tea på Steninge vandrarhem. Jag själv tyckte Solhagas semlor var ljuvliga, den bastanta och härligt kryddade bullen gillade jag, grädde med riktig gräddsmak ska det förstås vara på en riktigt bra semla; och bäst av allt himmelskt god mandelmassa med lagom stora bitar mandel i – mums! De övriga tre semmel-ätarna instämmer också i lovsången.

 3. Pingback: GTA V Hack
 4. Hej,
  Skickar några rader från Toronto, Kanada där jag driver kafé och bakar semlor så det ryker om det just nu! Underbart att läsa om hur ni bakar semlor för det är nämligen typ så jag gör pa Beaches Bakeshop också. Jag tryckte precis upp en stämpel som det står: Beaches bakeshop – ”Where real ingredients matter”
  Anledningen till att jag bakar på det sättet är för att jag inte vet något annat sätt och för att jag inte kan luras.. Jag tycker det är jätteviktigt att vi berättar för våra kunder att vi bakar på riktigt. Att bullarna blir lite torra senare på dagen om de legat framme i flera timmar betyder att de är ”real”! Hade föresten kunder inne i lördags som insåg att de båda var från Falkenberg och ditt kafé kom på tal ganska snabbt. Jag berättade också att min kompis Anne känner tjejen som driver Solhaga Stenugns´bageri!

  1. Hej Anna, vad kul att höra från dig! Så härligt att vi är många som jobbar för att sprida kunskap och äkta smaker till jordens alla hörn. Nu blev jag jättesugen på att åka över och hälsa på, har aldrig varit i Kanada. Hoppas ni får en fantastisk fettisdag där borta!

 5. Hej Sara. Forst och framst sa vill jag saga att jag ar sa inspirerad av ditt bager och era vackra kreationer. Sjalv driver jag ett svenskt bageri i USA och précis som du och andra har kommenterat bakar endast med rena ingredienser och absolut inga tillsattser. En intressant punkt som jag laste i din artikel var hur aprikos karnor anses billigt jamnfort med mandel i Sverige. Har i USA ar aprikos karnor sa sallsynta och dyra pga att deras cancer motstaende egenskaper ar sa hoga:-)och jag som onskar vi kunde fa tag pa aprikos karnor har…hahah Men som med mycket annat sa ar det svart att fa tag pa bra hog kvalite mat produkter i USA. Grattis tilltt du blev utvald till basta bageri and ”Keep up the good job”. Mvh Eva

  1. Tack Eva, intressant det där med aprikoskärnorna! Överhuvudtaget verkar aprikoser vara extremt dyrt just nu har jag märkt. Spännande att höra om ditt bageri, vad heter det och var ligger det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s