Coarse Rye med mältad råg

coarserye_5425

Helgens bröd är ett recept från vårt vänbageri Söderberg i Edinburgh. Det här brödet är bakat på mältad råg, vilket jag aldrig provat tidigare. Mältning är en process som används när man brygger öl bland annat, och innebär att man lägger kornet i blöt och låter det gro. Sedan torkas och rostas den. Jag har aldrig stött på det här i Sverige tidigare, men på Söderberg i Skottland är det en självklar råvara som ingår i ett av deras mest populära bröd. Eftersom jag inte visste om jag skulle kunna få tag på det tog jag helt enkelt med mig så mycket jag orkade bära i resväskan. Det är verkligen ett fint bröd med lite sötma, nötighet och rödaktig färg från den mältade rågen.

Coarse Rye
Dag 1, skållning
80 g mältad råg (eller klippt råg)
200 g kokande vatten
Häll över kokande vatten och plasta över.

Dag 1, blötläggning
100 g solrosfrön
200 g vatten

Dag 1, levainfördeg
100 g vatten
50 g aktiv vetesurdeg
170 g vetemjöl special

Blanda i 5 minuter på långsam hastighet i maskin. Lägg i en lätt inoljad plastlåda, då kan du också se från sidan om det är någon aktivitet i degen. Låt den stå framme och jäsa upp, i bageriet tar det 4–6 timmar i 24° rumstemperatur. Levainen är färdig när den buktar uppåt, men har börjat sjunka något på mitten.

Dag 2, bortgörning
220 g rågsurdeg
260 g levainfördeg
360 g vetemjöl
50 g fint rågmjöl
20 g honung
18 g salt

Blanda allt på låg hastighet i cirka 10 minuter. Du kan behöva justera konsistensen med mer mjöl eller vatten. Tillsätt salt och arbeta lite snabbare i ytterligare 5 minuter.

Låt degen vila i ett par timmar, vik ihop en gång under tiden. Dela degen i två bitar och forma till runda bröd med skarven uppåt i mjölad korg. Låt dem jäsa färdigt i rumstemperatur 2–4 timmar eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 280°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta och sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i cirka 30 minuter, eller till fin färg och skorpa.

 

4 reaktioner på ”Coarse Rye med mältad råg

  1. Inte alls knasigt! Varje kvarn har nog sin egen definition, men det är i princip samma sak! /Sara

  2. Testade baka brödet,helt ok.

    FÖR ATT GÖRA BLOGGEN BÄTTRE enligt min mening så får du gärna visa en bild på inkråmet på bröden som du lägger upp om du har möjlighet. För mig så säger inkråmet väldigt mycket om vad det är för bröd.

    Själv ska jag testa baka samma bröd igen men testa lägga till blötlagda fint hackade tranbär, aprikos och nyponbitar.

    Ha en bra dag!

  3. Det som du kallar mältad råg, är antagligen det samma som i Finland kallas rågmalt, vilken finns både i finmalen form och i grövre form (den grova används när man gör kalja). Bägge varianter används vid bakning, och t ex i åländskt svartbröd är rågmalten en av de viktigaste ingredienserna. Så, i så fall finns det mältad råg på närmare håll än i Skottland! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s