Äppelpaj med mandel och calvados

appeltrad_6G8A0778

Det har gått ett tag sedan ni hörde något från mig. I förra inlägget från midsommardagen gallrade jag småkart från äppelträden och nu regnar det jättestora transparent blanche från ett av våra gamla träd. Myra ville att vi skulle hitta på en ny äppelkaka – så jag tänkte att det här receptet blir en fin början på hösten efter min två månader långa bloggpaus.

appelpaj_6G8A0776

Äppelkaka med mandel och calvados

Mördeg
200 g vetemjöl
150 g smör, rumsvarmt
80 g florsocker
1 äggula
en nypa salt

Blanda allt i matberedare så kort tid som möjligt till en smidig deg. Låt vila i kyl, gärna över natten. Kavla till cirka 3 mm och fodra en pajform, ca 22 cm i diameter. Det är lättast att jobba med degen om den är kall. Spara lite deg till att göra ett lock.

Äpplen i calvados
250 g äppelbitar av fasta syrliga äpplen
10 g smör
10 g råsocker
2 msk calvados
Stek äppeltärningarna gyllenbruna i smör och socker. Häll på calvados och låt koka in så att pannan blir torr, men inte så att äpplena blir alltför mjuka.
Vill du hoppa över det här steget går det fint att använda äppebitarna precis som de är i pajen.

Mandelfyllning
80 g mandelmassa
80 g mandelmjöl
50 g socker
30 g farinsocker
60 g smör, rumsvarmt
3 ägg
40 g hackad mandel
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk malen kanel
50 g vetemjöl eller potatismjöl

Blanda först mandelmassa, mandelmjöl, socker och farinsocker i en hushållsassistent med vinge så att det blir mjukt, tillsätt smöret och mixa till jämn massa. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda bakpulver, kanel, hackad mandel och mjöl i en separatskål och tillsätt allra sist.

Häll fyllningen i pajskalet och tryck ner äppelbitarna. Ta resten av mördegen och gör ett lock.

galler_6G8A0749

Överkurs! När jag gör lock med den här gitterrullen tycker jag att det är lättare med en pate brisée, osötad mördeg som innehåller mindre smör. Den är mer elastisk och inte lika skör:
200 g vetemjöl
100 g smör
2 g salt
30 g vatten

myrapenslar_6G8A0766

Det är så roligt att Myra vill vara med mig i bageriet, och jag ser så mycket fram emot att hon ska bli tillräckligt stor för att börja sommarjobba! Här penslas locken med uppvispat ägg och sedan strödde vi på råsocker.

appelpaj_bit_6G8A0789
Baka pajen i 210°C i 30-40 minuter och låt den svalna innan du skär upp. Jag tycker det är fantastiskt med glass till om den är ljummen, annars kan jag verkligen rekommendera den här enkla varianten som inte är så söt:

Vanilj & yoghurtvisp
2 dl vispgrädde
1/4 vaniljstång, frön
1 tsk honung
1/2 dl Wapnö matyoghurt

Skrapa ur vaniljstångens frön och vispa tillsammans med grädden. Rör ner honung och matyoghurt.

kvallsmys_6G8A0807

Vilken mysig sensommarkväll. Det är så sällan vi äter efterrätt i den här familjen, men nu så!

Ja, den här sommaren alltså, vad ska jag säga? Jag tänker varenda år att det inte går att sälja mer än vi redan gör i juli. För precis som att dygnet är begränsat till 24 timmar så finns det väl också en gräns för hur snabbt det kan gå att möta en gäst i kassan, plocka bröd och packa påsar, slå in i kassan, lämna växel och säga hejdå? Jag vet inte hur det gick till, men det blev en rekordsommar igen, och Solhaga fortsätter att växa.

kylrum_0334

Så här såg det ut när man öppnade dörren till kylrummet när högsäsongen kulminerade i slutet av juli. Knökat in i minsta hörn. Croissantfördeg, blötläggning och poolish-hink balanserandes på ett stick med Slöingebröd.

ante_skrap_4253

Att befinna sig i ständig tillväxt och utveckling är vansinnigt spännande och fantastiskt, men det kan vara svårt att hinna ikapp och ligga steget före. För mig och Ante blev sommarens utmaning att hantera allt som den hårt kämpande och underbara personalen inte hann med. Allt från att baka och handla till att trycka ihop skräp för att få plats med lite till.

robertsandberg_0336
Personalbristen fick en del väldigt positiva effekter också, som att vi fick ta in extra hjälp och lära känna nya människor. Markus Marcusson som är kock på L Ecurie jobbade hos oss några dagar, och den här filuren, Robert Sandberg gjorde också en fantastiskt fin insats. Robert jobbar på Frantzén som snart ska ut i världen och just nu tränar han inför individuella kock-VM. Vi håller tummarna.

bullfest_johan_0321

Klappa takten alla bagarbarn, bullfest bullfest hela dan… Johan och hela gänget jobbade på med så otroligt mycket gott humör.

kraftskiva_6G8A0187

Det är också en sån där sak jag tänker varje år, att nu kan det väl ändå inte bli en bättre och trevligare samling kollegor? Så obeskrivligt glad jag är för dem. Här firar vi högsäsongen med kräftskiva i gamla hönshuset hemma hos Karin & Ulrik.

smultron_4007

Ett annat gläjdeämne var att bärträdgården bara exploderade. Vi hade smultron i en mängd vi inte ens kunde göra av med.

affogato_4045

Och så började vi göra glass. Så gott det var med affogato – en kula vaniljglass med en dubbel espresso från Slöinge Kafferosteri. Små enkla saker som lyser upp.

borgmastarfika_6G8A0881

Och Borgmästargården i Falkenberg fick en lysande start. Jag hade egentligen tänkt vara där en del, men eftersom det var så mycket att göra på Solhaga var jag tvungen att släppa det. Annsi och Tilda har hållit ställningarna på det mest fantastiska sätt, och jag kunde bara glida in och lyxfika när jag fick en ledig stund över.

pilane_3969

De lediga dagarna har inte varit så många, men kanske är det så att man tar vara på dem mer just därför. En jättefin utflykt till Tjörn blev det, med konstutställning på Pilane. Ett magiskt ställe!

lotta_3972

Och äntligen fick jag träffa Surdegs-Lotta, jag har följt hennes resa med Lottas bak & form på avstånd och det var otroligt kul att se hennes nya lokaler i Bleket. Det är alldeles för sällan vi bagare hälsar på varandra, det vill jag göra oftare.

askabbq_4016

Och varför ska man åka utomlands när det bara är fem kilometer från Slöinge till Skrea Backe? Där ligger ju både nyöppnade Aska Bbq…

prostens_4257

… och Prostens Pizza där vi tillbringade en fin kväll med kära familjen Rippe som vi hälsade på i USA i vintras.

lillanapoli

Vår 17-åriga bröllopsdag firades flott på Lilla Napoli, som ligger ett skjul i en korsning mitt inne i Falkenberg. Där har Besmir och Wille vigt sitt liv åt att baka den perfekta napolitanska pizzan. De är den typen av människor som stänger ner stället några dagar om pizzadegen inte riktigt är i form, det är perfektion som gäller.

lismejeri_6G8A0700

Och förra helgen var det dags att fira igen, för min bror Kaspar fyllde 40 och vi lyckades fixa både barnvakt åt alla våra barn och ett bord hos Johan och RinaLis Mejeri i Stafsinge.

lismejeri_johan6G8A0655

Johan serverar efterrätten. Glassmet rakt ner i en fryst stenskål, sedan var det bara att röra tills glassen var klar. Fullkomligt genialt och så galet gott med tillbehör som salt kolasås och romrussin. Får ni någon gång möjlighet att äta på Lis Mejeri, så bara gör det.

Varför inte komma hit till exempel under Falkenbergs Matdagar, som äger rum i och runt Falkenberg den 8-11 september? Förutom matfest på torget inne i stan, marknad och massa härligheter på restaurangerna har besökarna även chansen att komma ut till oss mathantverkare och hälsa på. Här på Solhaga blir det brödinspiration med Sèbastien Boudet, klicka på den här länken och läs mer om alla roliga aktiviteter som går att boka.

Vi ses snart igen, den här gången lovar jag att inte vara borta så länge!

2 reaktioner på ”Äppelpaj med mandel och calvados

  1. Åh så underbar läsning….men nu längtar jag ju ner Ännu mer Igen…..
    Hade varit kanonkul att komma på Falkenbergs Matdagar…men nästa år måste det ske ;)

    Ha en fin kväll och fin ny vecka! Kram Gizze

    1. Tack Gizze! Matdagarna blir med största sannolikhet en tradition, så det kommer fler chanser. Kram och ha en fin vecka du också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s