Jag har en ny favoritbulle. Gustaf som jobbar hos oss den här sommaren hade med sig receptet. Ursprunget är oklart, kan det ha med invandringen av valloner under 1600-talet att göra? Om någon vet så berätta gärna!
Degen innehåller en hel del smör och ägg, känns som en korsning mellan traditionellt vete och brioche. Traditionellt är det en ljus smörfyllning i bullen, och det är fantastiskt gott. En mycket trevlig och saftig bulle, och vi har testat att göra den med olika sorters fyllning av smör och socker.
I bageriet är vi inte riktigt överens om vilket socker som ska användas i fyllningen. Strösocker ger en knastrande ljudeffekt när man sätter tänderna i bullens inre, jag gillar att den låter lite. Elin är mer för den mjuka stilen, att använda florsocker och få en krämigare mitt. Vi är iallafall helt eniga om att bullen blir ännu vassare om man bryner smöret, men tänk isåfall på att förbereda fyllningen i god tid innan du börjar baket.
Brynt smörfyllning
250 g smör
250 g strösocker eller florsocker beroende på om man vill ha knaster eller ej
12 g vaniljsocker
Smält smöret på hög värme i en kastrull, låt det bubbla. När smöret blir tyst och börjar färgas gyllenbrunt tar du av det från värmen. Ställ smöret kallt så att det stelnar. Vispa upp smöret och blanda med socker och vaniljsocker. Häll upp i en sprits.
Vallonbullar
ca 30 st
Raskdeg
330 g standardmjölk
500 g vetemjöl
70 g jäst
Blanda 4 minuter långsamt i hushållsassistent och 2 minuter snabbare. Vila i cirka 30 minuter.
Bortgörning
550 g vetemjöl
250 g smör
17 g bakpulver
120 g ägg
140 g socker
14 g salt
Blanda fördegen med bortgörningen i 4 minuter långsamt, och 8 minuter snabbare. Väg upp i bitar på 60–70 gram och rundriv till släta bullar.
Lägg i bullform och jäs upp till nästan dubbel storlek. Du kan också frysa in och spara helt ojästa bullar till en annan dag, de håller i frysen 1–2 veckor. Jäskraften avtar med tiden.
Värm ugnen till 230°C. Pensla bullarna med ägg och spritsa ner fyllning i varje bulle, var noga med att inte gå ända ner i botten med spritsen så att fyllningen stannar i mitten av bullen.
Baka i cirka 8 minuter. När bullarna svalnat, pensla med smör och doppa i strösocker. Eller strö bara lite florsocker över, det är också fint.
Eftermiddagsfika i skuggan.
Ta förresten en titt på den röda rosen i närbild, är den inte fin? Hot Chocolate heter den, trots den korallröda färgen.
Är det inte mycket salt?
0,5 g per bulle.
Hej Henrik! Detta är originalreceptet, och det är saltare än en vanlig bulldeg, men ungefär hälften så salt som en bröddeg. Mittemellan alltså. Om du vill ha samma sälta som i en vetebulle kan du halvera saltet. Solig hälsning från Solhaga.
Träffade på dessa bullar när jag jobbade på eclaire i Stockholm i början av 80-talet, helt gudomliga, tråkigt att de är så sällsynta.
Tackar för receptet! 😘❤️
Ska det verkligen vara så mycket mjöl gentemot degvätska? Har den starkaste hemmamaskinen och den Orkade inte med fördegen. Till slut vart jag tvungen att öka på vätskan för att maskinen skulle kunna bearbeta degen.
Slutade med goda bullar fast med mer ägg och mjölk.
Hej Maria, tack för att du hörde av dig! Jag har dubbelkollat mot vårt recept, och det är detta som vi bakar efter. Men det kan alltid variera lite hemmavid, beroende på vilket mjöl man använder. Vårt är alltid färskt och suger därför inte vätska lika mycket. Så visst kan det ibland vara så att man behöver justera degvätskan. Vad fint att du hanterade situationen rätt och lyckades med baket ändå!
Tänkte att det för många blir frågetecken så receptet kanske kan justeras.
1 kall el varm degvätska?
2 bagerivetemjöl/extra proteinrikt el vanligt vetemjöl (där kan ju vätskemängden el mjölmängden justeras beroende på vad för mjöl man använder!?
3 saltat eller osaltat smör?
Tänker på de som vill prova och inte är så vana bagare !
😘