Det är helt otroligt vad mycket frukt och bär vi har i trädgården i år. Denna midsommardag har jag varit ledig och började projektet med att gallra äpplen, för våra stackars gamla äppelträd är alldeles för fruktsamma för sitt eget bästa. Det är som om varenda blomma bestämde sig för att bli en frukt, och det blir för tungt för de tunnaste grenarna.
Smultron har vi också i överflöd. Den här frukt- och bärodlingen satte jag i september för två år sedan, med smultron och jordgubbar som marktäckare.
Vi hinner knappt plocka i den takt de mognar.
Lyxfrukost varje dag med Wapnö yoghurt, valnötter, rostade hasselnötter och nyplockade smultron.
Idag fick jag några timmar för mig själv i bageriet och gjorde en marängsviss från början till slut. Förrförra julen gav jag familjen en glassmaskin i present, men det var först i våras som jag fick tummen ur och beställde en. Det blev en Nemox Gelato 3K, en smidig bordsmodell som kan frysa ungefär tre liter i timmen. Mest har jag tänkt att vi i all enkelhet ska göra en fin vaniljglass till bageriet, att servera till alla äppelkakor vi uppenbarligen kommer att göra på våra egna äpplen lite senare i sommar. Idag blev det en variant med lite yoghurt i.
Vanilj & yoghurtglass
1/2 vaniljstång
100 g socker
1/2 krm salt
200 g Wapnö mjölk
200 g Wapnö grädde
100 g Wapnö matyoghurt
6 äggulor (jag hade väldigt små ägg från unghönor från Ullarps gård, så ta 3-4 st om du har normalstora ägg)
Lägg urskrapad vaniljstång, socker, salt och mjölk i en kastrull och koka upp. Låt stå och dra till sig smak en stund.
Vispa ihop äggulorna och slå den ljumma mjölkblandningen över. Häll tillbaka i kastrullen och värm försiktigt tills det börjar tjockna lite, men det får inte koka.
Blanda grädde och yoghurt i en skål. Sila ner äggblandningen i grädden. Tvätta den hela vaniljstången och torka, den kan vara bra att ha till vaniljsocker.
Låt glassblandningen stå i kylen tills den blir riktigt kall, kör sedan i glassmaskin.
Spröda maränger
Äggvitorna från glassen, ca 150 g
120 g strösocker
2 tsk citronsaft
Blanda äggvitorna med en tredjedel av sockret samt citronsaften. Vispa och tillsätt efterhand resten av sockret tills smeten är helt fast. Spritsa ut på bakplåtspapper och baka i ugnen på 110°C i cirka 45 minuter, eller tills de är torra och lossnar från pappret.
Chokladsås
150 g mjölk
40 g kakao
80 g socker
1/2 krm salt
50 g Valrhona Guanaja eller annan fin mörk cholklad
Blanda mjölk, kakao, socker och salt i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Sjud några minuter. Ta av från värmen och rör ner chokladen i bitar.
Hoppas ni alla har haft en magisk midsommar i det fina vädret. Vi firade med krabbfiske, bad, lunch och grill under flaggspel och tibetanska böneflaggor på Steninge strand ända tills solen gick ner. Med Christina, Karin, Ulrik, Ulf och Mats. Skål!