Dinkelfocaccia med färskpotatis och bondost

focaccia6G8A3190

Det här var den gladaste midsommaraftonen på många år. Jag är glad för alla fina reaktioner efter gårdagens inlägg. Det tog mig lång tid att formulera, och jag var lite nervös för hur det skulle tas emot. I det läget betyder det allt att få så mycket förståelse och kärlek tillbaka. Tack!

lapp_6735

Sedan är jag glad för att jag fick gå upp klockan två på natten och mötas av den här fina uppmaningen på dörren till ett smockfullt kylrum. Det är något speciellt med midsommarnatten, att få vara med när ljuset kommer krypande redan framåt halv tre. Att stå vid ugnarna och se alla dessa bröd passera som under de närmaste timmarna ska packas, säljas och ätas.

bestallningar_6G8A3243

Det är fint att få vara med på ett hörn och fixa alla dessa hundratals midsommarfester.

kasse_6G8A3244

Här är ett av årets midsommarbröd på Solhaga, vi ville göra en focaccia med svenska smaker. Klassikern är ju oliver, fetaost och soltorkade tomater, tyvärr inte så lokalt om man säger så. Istället fick det bli färskpotatis från Ugglarps Grönt, bondost från Skrea Ost, och som dekoration toppades alltsammans med gräslöksblommor.

Dinkelfocaccia med färskpotatis och bondost
1 långpanna eller 3 springformar ca 20 cm i diameter

750 g kallt vatten
30 g jäst
120 g olivolja
1000 g vetemjöl
260 g siktat dinkel
37 g havssalt

20 st färskpotatisar
200 g smakrik hårdost, vi använder bondost från Skrea Ost.

Rosta färskpotatisen i olja och salt i en långpanna på 230°C i ca 20 minuter. Vänd dem då och då så att de blir jämnt rostade. Låt svalna.

Blanda alla ingredienser i degblandare, utom salt, färskpotatis och ost, på låg hastighet i cirka 10 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter, tills degen är elastisk och smidig.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i 1-2 timmar. Vik ihop den en gång under tiden. Olja en långpanna eller form olivolja, snåla inte på mängderna för då kan brödet fastna. Lägg degen i formen och tryck försiktigt ut till en jämn platta.

focaccia_jaser_6713

Peta ner rostad färskpotatis och ostkuber och låt jäsa färdigt. Kanske behöver du trycka till potatisarna och ostkuberna lite efter jäsningen så att de verkligen sitter fast i brödet.

grasloksblomma_6726

Baka av i 230° i 20–30 minuter tills den fått fin färg. Pensla med olivolja för lite extra glans direkt efter avbak och dekorera med gräslöksblommor.

blomvas_6G8A3221

Efter avbaket gick jag en sväng i trädgården och fixade blommor till borden. Just nu blommar de sista pionerna, och flädern på andra sidan vägen är precis på väg att slå ut.

fermob_6G8A3229

Vi har nya utemöbler från Fermob, serien Bistro i antracitgrått. Är väldigt förtjust i dem!

frukost_6731

Inget är så gott som frukost efter ett långt och intensivt midsommaravbak. Jag och Hanna tog varsin rejäl skål med jordgubbar, en visp på Wapnö yoghurt, grädde och lite vaniljkräm och så en näve nötter på det. Inte vårt snyggaste på den här bilden, men vi bjuder på det!

gustaf_6G8A3241

Sedan blev det uppslagning av morgondagens bröd, här står Gustaf vid bakbordet. Vid tiotiden fick jag gå hem och sova en stund.

lunch_6G8A3273

Medan jag sov fixade Ante och våra gäster midsommarlunchen.

lunch_6G8A3289

En liten stund fick vi sitta i skydd av parasoller mot duggregnet.

regn_6G8A3294

Halvvägs in i måltiden urartade alltihop till en klassisk svensk midsommar och vi fick flytta in.

kvall_6G8A3316

Nu sitter vi med ostbricka i vardagsrummet innanför verandan och njuter av det sista kvällsljuset, snart ett dygn sedan väckarklockan ringde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s