Snabbmat

Du äter väl ordentligt? Nu under våren när jag drabbades av utmattning fanns det all anledning i världen att fundera över denna klassiska mammafråga.

Med tiden har jag märkt hur dumt det är att slarva med maten, särskilt när jag jobbar natt och långa pass med mycket spring och tunga lyft. För några år sedan kunde jag helt glömma bort att äta eller trycka i mig en bulle i förbifarten. Nu går det inte att fuska längre.

Samtidigt är det svårt att hitta tiden för matlagning, så jag tänkte dela med mig av några snabbmatsrutiner jag har utvecklat.

6G8A3415

Det viktigaste är att se till att ha rätt saker hemma, framför allt att kylen är full med grönsaker av alla de slag. Både sådana som kan ätas råa, och andra som du har förberett sedan innan (exempelvis bakade rotsaker eller kokt färskpotatis). Jag åker till Ugglarps Grönt ett par gånger i veckan och handlar, det är alltid roligt att se vilka nya saker som dyker upp i butiken allt eftersom tiden går.

6G8A3412

När jag kom hem från mitt pass i bageriet idag, hungrig och tom på energi, tog det inte mer än fem minuter förrän jag hade lunch på bordet. Vi hade en hel hög färskpotatis över efter midsommar, det är en väldigt bra grund för en snabb och mättande lunch.

Dagens lunch
Färskpotatis, kokt och kall
Groddar
Ett halvt paket halloumi, skivad och stekt i kokosolja
Hackade hasselnötter

Lägg allt i en djup tallrik och häll över lite kallpressad rapsolja och äppelcidervinäger, samt en nypa salt.
Om du som jag har en köksträdgård, gå ut och klipp lite färska örter. Idag blev det persilja, oregano, citrontimjan och koriander.

6G8A3416

Jag har hittat mycket bra inspiration i den här boken, Food Pharmacy som också är en blogg. Bland annat lärde jag mig något viktigt om potatis, som ju är en allmänt utskälld grönsak i hälsosammanhang. Men det beror på hur den är tillagad. När potatis hettas upp förvandlas stärkelsen till socker, så om du äter den som exempelvis pommes frites blir den inte särskilt nyttig. Men som kokt och kall är den något av det mest mättande och fiberrika du kan äta, för när potatisen kallnar återgår sockret till att bli fibrer igen. Magiskt!

Det jag framför allt gillar med den här boken är att den inte går ut på att man ska späka sig och ta bort allt det goda i livet. Det gäller bara att få med vissa viktiga pusselbitar som kroppen behöver.

6G8A3413

Med rätt energi i kroppen orkar man åka en extra tur till exempelvis Ugglarps Grönt på eftermiddagen, och så är den positiva spiralen igång.

gront_6G8A3421

Dagens skörd: Svartkål, grönkål, blomkål, sparris, tomater, broccoli och grönsallad.

6G8A3408

2 reaktioner på ”Snabbmat

  1. Tack för påminnelsen om MAT! Jag befinner mig just nu själv på stadiet ”klämmer en bulle i farten”, och har aldrig varit tröttare. Men jag är verkligen glad att läsa att DU mår så mycket bättre nu! Stor kram!

  2. Kära Ingrid, ta hand om dig! Jag önskar ingen att hamna i trötthetsträsket. Det blir väl semester snart? Önskar dig massor av lugn och god mat. Kram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s