Tonicsyrup med lavendel

syrup6G8A3701

Jag nästan skäms för att berätta hur min helg har varit. Den har liksom varit för bra. Som en sådan man läser om i SvD Perfect Guide. Eller i Mäklarhusets bostadsannons från Södra promenaden i Malmö som blev viral förra veckan till mångas stora förtjusning. Men som sagt, jag är inte mycket bättre själv. Jag kokade till exempel egen tonic till drinkarna inte bara en utan TVÅ gånger den här helgen. Verkligheten levererade helt i nivå med det mest fantastiska mäklarmanus, men det kanske jag å andra sidan har förtjänat efter alla svettiga timmar i bageriet den senaste tiden. Håll i hatten!

alla_6956

Efter ett långt besök hos min frisör Elenor på Tempel Lounge i Göteborg (dags att slinga håret och flytta upp mina extensions), kör hela familjen söderut till Karin och Adam i deras sommarhus, där vännerna Tove och Eric också sluter upp.

karin

Vi börjar med att beundra familjens nya husdjur, ankorna Chips, Dipsås och Dorrito. Och se så fint denna raring matchar värdinnans klänning (H&M specialkollektion).

eric

Eric (även tidigare känd som Filmstjärnan här på bloggen) har tagit med sin bartenderkoffert.

vaska

Han förser oss raskt med varsin brynt smör-vodka som han har förberett hemma. Själv har jag tagit med ingredienser till tonicsyrup i en liten presentpåse till värdinnan.

drink

Kanterna på brynt smörvodkan är garnerade med popcornsalt och det smakar ljuvligt.

kokatonic_6966

Vi skålar och pratar medan tonicsyrupen sjuder på spisen. Jag utgår från Tove Nilssons recept i boken Soda Lemonad & Snacks. Nyckelingrediensen i tonic är kinabark, alltså små barkbitar av ett särskilt träd som man maler till fint pulver i en mixer eller kryddkvarn. Det är den som ger tonicen dess bittra smak. Jag har köpt min på Essencefabriken.

Tonicsyrup
5 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl råsocker
1,5 msk kinabark
4 kryddpepparkorn
3 enbär
1 citrongräs
1/2 apelsin, skalet
1/2 lime, skalet
1/2 citron, skalet
2 tsk citronsyra
1 krm salt

Krossa enbär och kryddpeppar i en mortel. Strimla citrongräset och riv citrusskalen. Blanda allt i en kastrull och koka upp. Låt sjuda på svag värme i 30 minuter. Sila genom en finmaskig sil och häll upp i en ren flaska.

gin6G8A3628

Karin samlar på olika sorters gin och vi diskuterar livligt vilken sort vi ska matcha tonicen med. Och vilket tillbehör ska vi ha? Blir det citron, gurka eller rosmarin? Så många möjligheter, man blir nästan snurrig.

bad

Medan tonicsyrupen svalnar byter jag om till badklänning och vi beger oss ner till bastun vid havet. Där sitter vi en stund och dricker öl, pratar och doppar oss mellan varven.

drink6G8A3652

Hemma igen. Några fortsätter badet i tunnan på trädäcket, jag byter om till blå sidenklänning. Vi lagar middag tillsammans hela kvällen medan vi sippar på den godaste gin & tonic jag någonsin druckit.

Gin & tonic
6 cl gin
1 cl tonicsyrup
4 cl sockerlag (eller justera själv hur bitter du vill ha den)
2 dl sodavatten
gurka, citron eller rosmarin beroende på vad som passar till just den ginsorten

sallad6G8A3619

Vi dukar fram olika sallader, såser, grillad kummel, havskatt och lammracks. I min sallad är det lättkokta morötter och broccoli från Ugglarps Grönt, sockerärtor, rädisor, granatäpple, blåbär och valnötter. Vilket rosévin som skymtar i högerkanten? Pierre et Paul Côtes de Provence.

fisk6G8A3667

Först vid tiotiden sätter vi oss till bords. Smörig chardonnay Bellingham The Old Orchards till fina fisken och en Passitivo Primitivo som gifter sig fint med det rara lammet. Till efterrätt blir det nykörd stracciatellaglass.

prat

Samtalet vill aldrig ta slut, men när det första gryningsljuset färgar himlen kryper Ante och jag till kojs i ett orangeri med havsutsikt.

Efter morgondopp, frukost och prinsesstårta till lunch åkte vi hemåt för att förbereda firandet av Myras födelsedag.

kaspar_6G8A3687

Eftersom jag lämnade tonicsyrupen efter mig hos Karin och Adam var jag och min bror Kaspar tvungna att koka en ny, och den här gången testade jag att lägga till tio stycken lavendelblommor i receptet.

tonic_lavendel_6G8A3698

Det kan vara så att jag har en ny tonic-karriär på gång, för den här var ännu bättre än den förra. Bittrare och sötare på samma gång. Det är mycket vi har fått smak på nu som gör det svårt att återgå till det gamla vanliga. Bröd, kaffe, öl, chark, ost – listan börjar bli väldigt lång över hur bortskämda vi har blivit. Och nu blir det helt omöjligt att köpa Schweppes Tonic i fortsättningen, för det här blev ju overkligt bra.

4 reaktioner på ”Tonicsyrup med lavendel

  1. Wow! Säger jag bara…själv håller jag tillgodo med köpe-tonic…
    Vinerna måste jag testa- alltid kul med nytt, och jag köper mest eko…
    Havsbad är jag alltid avis på…
    Önskar dig en fin dag! KRAM Gizze

  2. Låter ju som en oerhört trevlig helg! I Portugal för ett par år sedan fick min far en gin och tonic med torkade nejlikor i, riktigt gott enligt han själv, kanske värt att prova?

    1. Hej Ulrika, det var ju ett jättebra tips, tack! Till jul blir det absolut en tonic med lite mer kryddiga toner. Hela nejlikor och kardemummakärnor, det ska jag prova!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s