Kunden har alltid rätt. Förutom när kunden har fel.

 

Idag fick jag anledning att reflektera över det här med att kunden alltid har rätt. För första gången på sju år med bageriet gjorde jag det där som man bara inte får – jag bad ett par kunder om att inte komma hit mer.

Det hela började med att en av tjejerna som jobbar i butiken kom till mig med oro i blicken och frågade vad hon ska säga till kunder som tycker att det är för dyrt att handla på Solhaga. Det händer som väl är ganska sällan här, men ibland kommer den här frågan upp för alla oss som jobbar med mathantverk. Ett par i yngre pensionsåldern hade just beställt en fika, och trots att hon försökt berätta allt om vårt hantverk och de lokala råvarorna så gick budskapet inte fram.
– Den förklaringen köper jag inte, men vi är ju inte här så ofta som tur är, hade mannen svarat.

Jag går ut i trädgården med en silverbricka till det äldre paret. Två croissanter med Skrea bondost och hallonsylt, samt en kanna kaffe. Hela kalaset kostar 83 kronor per person.

Croissanterna är kavlade med riktigt smör, det tar tid och är extra svårt på sommaren när det är varmt. Sylten har vi kokat själva utan tillsatser. Osten är från Skrea Ost, ett litet mejeri här i närheten som ystar KRAV-märkt ost på mjölk från grannens kor. Och det färskmalda kaffet som serveras i fin kanna från Antikstället är nyrostat till perfektion av Daniel på Slöinge Kafferosteri strax intill. Det är ekologiska handplockade bönor, direkt inköpta av sydamerikanska bönder som fått ordentligt betalt. Om kaffet i kannan tar slut ingår påtår. Bryggd av mina duktiga medarbetare som de närmaste tre åren kommer att få sina löner höjda med minst de 6,5 procent som det beslutades om i avtalsrörelsen nu senast. Och som kommer att diska de fina kopparna efteråt i en maskin som en reparatör fick komma och laga förra veckan. Och torka av bordet på verandan, omgiven av den prunkande trädgård som Ante och jag har jobbat i flera år på att skapa. Det kostar vad det kostar helt enkelt.

skafferimacka6G8A3710

Ett annat exempel – den här veganska skafferimackan kostar 75 kronor på Solhaga, och Ante fick häromdagen höra av ett par gäster att detta var dyrt. Han berättade för dem om en ännu dyrare macka han köpt på Q8, för 58 kronor. En macka i plastförpackning med industribröd och någon röra med tusen tillsatser. Då känns väl 17 kronor inte så farligt att lägga emellan för att få en skiva riktigt bröd med nyskördad blomkål och romanesco i tre olika färger från Ugglarps Grönt? Nej, det tyckte gästerna inte heller faktiskt nu när han berättade om det. Ju mer du anstränger dig för att göra det lilla extra, desto brantare blir helt enkelt priskurvan uppåt, och där gäller det att verkligen leverera.

Nu tillbaka till det äldre paret på verandan:

Jag frågar lite försiktigt om hur det kan komma sig att de inte tycker att allt detta är värt pengarna, men hinner knappt avsluta meningen förrän mannen avbryter.
– Era priser här är rent FÖRJÄVLIGT höga, ska jag säga dig!
– Oj, säger jag, det var verkligen starka ord.
Mannen berättar om ett ställe i Göteborg där man minsann får rostat bröd med tomatsås och en kopp kaffe för bara 50 kronor.

Jag försöker förklara skillnaden mellan en skiva rostat bröd (gud vet av vilken kvalitet) och en handkavlad croissant med riktigt smör och alla fina tillbehör, men han vill verkligen inte höra på det örat.
– Jo, men nu när du använder sådana kraftuttryck om det vi gör vill jag gärna förklara, säger jag i lite lättsam ton.

Då tänder han till.
–Nu ska du inte börja med mig! Jag använder precis vilka ord jag vill, ÄVEN när jag pratar med svenskar!
Wow, tänker jag. På något sätt lyckas han apropå ingenting understryka att han brukar svära ännu mer åt icke-svenskar. Trevlig kille.
– Om ni använder närproducerade råvaror borde det väl vara BILLIGARE, eller hur! Och hyrorna här i Slöinge är väl inte lika höga som i Göteborg? fortsätter han.
Nja, säger jag, de närproducerade råvarorna är ju småskaligt hantverk, så det kostar en del extra jämfört med pålägg från industrin. Och någon jättevinst gjorde vi inte här förra året. Bara tvåhundratusen kronor på en omsättning på sju miljoner.

Mannen låter sig inte bevekas, utan går på i ullstrumporna om att det finns ett bageri i stan där de bor där brödet inte ALLS kostar så här mycket, och till slut kan jag inte låta bli att ställa frågan som nu är helt uppenbar för oss alla.
– Om ni tycker att det är så dyrt här och ni är missnöjda innan ni ens har fikat – varför kommer ni hit överhuvudtaget?
– Nä vi sa precis det, att vi kommer INTE tillbaka, säger frun. Nu vill jag ha pengarna tillbaka och gå.
Varpå mannen drar ett djupt andetag och dänger till med en riktig klassiker inom traditionell marknadsföring.
– KUNDEN HAR ALLTID RÄTT! nästan skriker han.
– Ja, förutom när kunden faktiskt har fel, hör jag mig själv säga. Det ingår påtår, så jag fyller gärna på kannan om ni vill ha mer kaffe. Men efter det behöver ni nog inte komma hit mer.

Sedan går jag in i bageriet och funderar på varför jag blir så provocerad. Just de här personerna gick ju helt klart utanför ramarna för vad som är ett normalt beteende och jag borde inte ha lagt någon energi på att argumentera. Jag är ju egentligen bara väldigt glad att de allra flesta av våra gäster förstår varför en bulle på Solhaga kostar mer än industribullarna i frysdisken på ICA. Det finns så många som verkligen uppskattar allt engagemang och hantverk som ligger bakom varenda liten detalj. Som inte tycker att det är dyrt, utan värt.

Kanske blir jag bara bedrövad över den totala onödigheten i att en människa tar sig rätten att säga till en annan att det du gör är inte värt något för mig. Om jag själv till exempel tycker att BMW är en för dyr bil är det väldigt enkelt – jag köper något i en lägre prisklass. Jag är i min fulla rätt att tycka precis vad jag vill om bilar, men jag går knappast till butiken som säljer BMW och skäller ut de stackars försäljarna.

Vi var alla lite tagna av den negativa händelsen under timmarna efteråt, men på något sätt var det som att all uppskattning från våra andra besökare värmde lite mer än vanligt.

Det är väl klart att man alltid ska utgå från att kunden har rätt. Det är kundens behov och upplevelse som kommer i första rummet, där ligger makten och beslutet om det utbyte av pengar och varor som förhoppningsvis ska äga rum. Hela vår existens som företagare bygger på att vi lyssnar och tar till oss synpunkter av alla de slag. Men får man bete sig precis hur som helst bara för att man är kunden? Nej, säger jag. Den makten får inte missbrukas och användas som ursäkt för att vara nedlåtande och arrogant mot en medmänniska. Tänk på det och var snälla mot varandra därute. Både ni som köper och som säljer.

65 reaktioner på ”Kunden har alltid rätt. Förutom när kunden har fel.

 1. om de fick 2 croissanter med tillbehör och 1 kanna kaffe med påtår för 83 kr skulle jag kalla det rena fyndet…han kan inte vart i göteborg och fikat på de senaste ..för där får du inte en ens vanlig dåligt bryggt kaffe med en industri tillverkad torr kaka för det priset…. så tråkigt när inte folk förstår värdet i riktiga fina bra produkter

  1. Poängteras här att det var 83 kr per person men jag tycker inte att det är så jättedyrt ändå…man betalar ju för upplevelsen också och tanken på att allt är småskaligt producerat…trist med den negativa inställningen hos pensionärsparet men tror inte det spelar någon roll vad man sagt till dem…de verkade ha vaknat på fel sida…

 2. Mycket tråkigt med sådana kunder, men stå på er. I det här fallet har du helt rätt. Det var ett tag sen nu som jag var hos er, men när jag nästa gång kommer, så ska jag gladeligen betala vad ni begär (och lite till), för kvalité.

  1. I det här fallet tycker jag att du gjorde helt rätt! Paret hade kunnat välja ett annat ställe som passade deras plånbok bättre. Har svårt att tro att han inte såg priserna INNAN han beställde?! Förmodligen var han bitter över son låga pension och öde som komma skall när han hamnar på hemmet…. där kommer han dock känna sig som hemma, med torrt industristäder med en klick tillsatsmarmelad och blaskigt kokkaffe…. fortsätt med ert hantverk och stå över sådana bitterf…or!

 3. Jag säger bara…gör vad du älskar och älska vad du gör…då blir det oftast bra och uppskattar folk inte det så kan dom fika på vilken mack som helst…
  Keep up the good work!

 4. Låt inte förskräckliga människor förstöra er kärlek till bagerihantverket. Vi är med mycket stor sannolikhet betydligt fler som uppskattar era bakverk och ert goda kaffe, och är villiga att betala vad det kostar. Som sagt, det finns några få obetydliga och svaga människor. De ska inte få förstöra det goda. De ska inte vinna.

 5. Vilka idioter! Vi har handlat hos er minst en gång i veckan sen ni började och aldrig upplevt det
  var för dyrt.Släng ut dem.Kolla vad en hamburgare på Max kostar rena skiten dessutom.

 6. Bra att du sade till!
  Rycker dock inte du behöver förklara dig en sekund. I hela atmosfären hos er, i smaken, i doften känner man er kärlek till det ni gör och det är en lyx utöver det vanliga att sitta i er trädgård och få sin silverbricka med kaffekanna och fikabröd.
  Lägg inte energi på dem som inte uppskattar det, dem är för få och för oviktiga.
  Tack för all härlig fika hos er! Kommer snart igen.

 7. Jag förstår verkligen att du blev provocerad, som hantverkare och människa blir jag upprörd bara av att läsa om händelsen. Tycker det verkade som om du skötte det hela väldigt snyggt, både för dig, dina anställda och kunderna ❤️👏

 8. Jag förstår din frustration, jag hade reagerat på samma sätt.
  Tyvärr har vissa för sig att de kan bete sig hur man vill för att man är kund. Synd att de inte kunde uppskatta en underbar fikastund i en super mysig miljö.

 9. I’m an American and visit Sweden often. When I think what I would give to sit in a lovely place with a home-made croissant with dairy cheese and home-cooked jam (and Swedish coffee–such good coffee!), I would pay it happily. I, too, am a retired person, with a very small income, but I would rather save my money and come to you for a ”treat” than eat machine-made food for a week. And your food has something that no machine can ever give–I’m sure your goods are made with love! (I’m sorry I cannot leave my comments in Swedish!) Tomorrow will be better, and I’m sure 99.9% of your customers value you as you should be! Best wishes!

 10. Jag har jobbat med kundservice i mer än 13 år. Jag har lärt mig en sak, kunden har inte alltid rätt. Folk är idioter som inte tänker längre än näsan räcker. Speciellt i den åldern du beskriver. Jag hoppas att detta budskap når dom på något sätt och att dom skäms! Stå på dig, det du kan och gör är viktigt! Mer mathantverk åt folket!

 11. Detta låter nästan som om paret försöker göra en fuling. Man klagar högljutt för att försöka få det gratis. Har varit med om det många gånger och oftast har mina chefer löst det genom att bjuda på det de har beställt istället. Win win för gästen men ett minus i kassan o ett påverkat humör hos personalen som inte kan förstå varför gästerna steg över tröskeln från första början när allt precis allt är fel.
  Snyggt jobbat av dig som behöll lugnet, bakom kulisserna skulle jag dock tappa det helt…

 12. 166 kr för en fika för två personer, det är dyrt i kronor räknat.

  Men det är alltid dyrare när man precis som du beskriver gör saker från grunden. Och jag tycker man väljer ju vart man vill fika. Själv tycker jag även ”industrifikat” på kedjorna är dyrt i förhållande till vad du får. Jag lägger hellre mer pengar på ett café med närodlade hembakade produkter någon gång ibland än går på vanligt fika.

 13. Jag tror sådana personer aldrig blir riktigt nöjda med någonting och ibland faktiskt sätter i system att klaga – bara för klagandets skull. Hade priset på smörgåsen varit lägre hade de förmodligen klagat på något annat… ett salladsblad som låg fel, en tomat som var för röd eller att solen lyste för starkt just vid deras bord.

  Heder åt dig som på ett så trevligt sätt lyckades behålla din yrkesstolthet.
  Och nää, kunden har definitivt inte alltid rätt. Hoppas paret ”Gnällström” gör sina egna mackor och tar med kaffetermos på nästa bilfärd.

 14. Många lever långt från landet och själva produktionsledet. Tyvärr så finns inte kunskap och förståelse för att det kostar att odla och tillverka fräscha, rena och ekologiska råvaror. Det svenska närproducerade ger arbetstillfällen och är klimatsmart. För vårt bästa, jobba vidare, kommer snart och handlar hos er. Marie @Hermanslycke våffelcafe i Tvååker

 15. Om man tycker att det är så dyrt borde man ha reagerat innan man handlar eller hur? och förmodligen smaka det ju jä-lit gott dessutom så varför ska människan ha pengarna tillbaka???

 16. Hej!
  Jag äger och driver 3 olika hantverksbagerier i Stockholm, där liksom ert bageri, allt är handkavlat, handrullat, ekologiska & lokala råvaror, utbildade baristor med handplockade bönor.. ja, fan vad man kämpar i alla led. Personalen mår bra och leverantörerna gillar oss. Men vissa kunder kan verkligen slå ner all kämparanda på några få kommentarer. Det är så många gånger jag velat ge upp allt efter att man fått skäll från kunder som tycker det är för dyrt. Jag vill bara ge er en klapp på axeln och be er fortsätta kämpa. Man får faktiskt be kunder gå och man får be dem att inte komma tillbaka. Jag har under mina tolv år med bagerierna gjort detta några gånger och det är riktigt skönt. Det är ert ställe, er arbetsplats och er stolthet kring råvaror och miljö som ni skyddar. Kämpa på och våga höj era priser om det krävs! 👋🏻😊

 17. Jag betalar med glädje – bättre fikadopp och matbröd, bakat med bra råvaror och kärlek, är sällsynt idag.
  Ett besök hos er kan jag längta efter i veckor, och leva på i veckor. Ett besök hos er är med andra ord, en upplevelse som en kan leva på länge!

  Kör på!
  Hälsningar Carin

 18. Det riktigt bubblar inom mig när jag läser detta. Som sagt ingen tvingar dem att fika hos er. Priserna såg de innan de beställde! Men vissa personer ser tyvärr inte helheten och det är ingen idé att lägga energi på dem, för i slutändan tycker de ändå alltid att de fortfarande har rätt. Jag har varit och fikat hos er några gånger och den fikat tillsammans med den fantastiska miljön är värd varenda krona! Fortsätt i samma anda! Kram

 19. Låter som om jag skall försöka göra mig ett ärende till Slöinge för att visa att du gjorde rätt! Uppskattar hantverk & god atmostfär & betalar gärna för detta jmft med det motsatta!

 20. Just för att ni står upp för ert hantverk och är stolta över det ni skapat kommer jag definitivt att besöka er. Allt det du beskriver är väl värt ett besök verkar det som.

 21. Kunden har inte alltid rätt!
  Däremot så har kunden alltid rätt till sin känsla/uppfattning. Men det är en helt annan femma. I sak har den inte alltid rätt.
  Bra svar och bra inlägg. Jag vill genast åka till dig och äta mängder av croissanter!!

 22. Hej!
  Jag har tyvärr aldrig varit och besökt er men efter att ha läst detta känner jag att jag bara måste komma och få njuta av ert fina hantverk i den härliga miljön.
  Än är inte den sista idioten född och den är tyvärr kund i bland.

 23. Oj! Jag skulle säga att era priser istället är ofantligt prisvärda – snacka om att få fantastiska råvaror!
  (Och exemplet med BMW och billigare bil var riktigt bra)

 24. Bra skrivet!!! Vi är mängder av människor som med glädje besöker er och njuter av godsaker gjorda med kärlek!!

 25. Hej! Om man nu tar omvägen om ert fina bageri så får man välja att betala för ert fina hantverk. Regn denna dag vi besökte i er trädgård, varm smörgås o fin service på verandan gjorde vår resa genom Halland. Han kanske jämförde med de hembageri som fanns för 30 år sedan o som då kunde ta lite betalt… Ni är väl värda varenda krona! Väl skrivet o denna surgubbe klarar ni er utan!

 26. Mycket bra att du sa ifrån, en go hemmagjord fika är värt hur mycket som helst. Jobbar själv som snickare och har fått va med om en del. Kämpa på erat hantverk är viktigt!

 27. Ja de va inte farligt, var på ett sånt ställe för ett par dagar sedan, Stenugn med mera, 2 koppar bryggkaffe, 2 stora räksmörgåsar och juice, 420kr. Men inte är man otrevlig för det. Lycka till med allt

 28. Ert kafé låter fantastiskt. Ett ställe värt att vallfärda till. Om jag kan så kommer jag att besöka er nästa gång jag kommer till Sveriges. En sådan passion för god mat som inte endast är närproducerad utan också gjord för att den ska ha bästa möjliga kvalité, måste prisas. Om alla gav lika mycket kärlek till den mat de producerar skulle vi alla må mycket bättre i både kropp och själ. För mej är det en gudomlig gåva. Och för ett sådant fik, restaurang eller butik skulle jag vallfärda. Du gjorde rätt i att stå på dej mot dessa kunder. De helt tydligt kunde inte uppskatta det ni gör och kunde inte heller se det uppenbarliga; att den rostade bröd mackan med tomatsås (!?) var väldigt dyr i jämförelse. Förutom att de inte förstår god och bra mat, och vad tid och omsorg det tar att producera den, de värkar vara människor som tror de kan uppföra sig på det sätter. De har ingen respekt för sina medmänniskor och med sådana kan man inte resonera. Er upplevelse (tyvärr otrevlig för er) och hur ni förklarar vad ni gör, illustrerar väldigt bra skillnaden mellan fabrik producerad mat and mat med bästa råvaror, tillvaratagna på bästa sätt som inte bara höjer smaken men också dess näring. Ibland behöver kunder utbildas.

 29. Fruktansvärt för er. Men idioter finns. Det finns också portade gäster. Dessa två kvalar in på portlistam.

 30. Tycker du gjorde helt rätt! Det är ytterligt få gånger som en företagare tar sig möjligheten att faktiskt säga Nej till kunder – de gånger det händer är det därför med råge befogat. Jag jobbade i en delikatessbutik för grönsaker (kallades gårdsbutik men vårt signum var ‘högsta kvalitet av allt’) och en kund som bufflar sig förbi kön och högljutt klagade på priset på vindruvor (detta bor i julrushen) och jämförde med Lidl och skällde på kön och, och, och… Till slut kunde jag, efter försök till förklaringar om kunskap, diversitet, hantering och kvalitetsmedvetenhet i alls led, inte vara trevlig längre utan bad honom köpa sina grejer på Lidl ist och återlämna den goda stämningen åt oss som uppskattar kvalitet och diversitet i vår butik. Två kunder applåderade ich av min chef fick jag en kram. Och vi slapp kunden som hade såååå fel.

 31. Fortsätt att gå ned höjt huvud och rak i ryggen för det ni gör är helt underbart. Arbetar själv på café där vi säljer eko och fairtrade där många kunder förstår varför vårt kaffe bl.a kostar lite med än kaffet på pressbyrån och njuter för varje mun de tar men så finns det den 1% som kan förstöra ens humör den dagen.
  Våra priser är väl synliga så kunden vet mycket väl va det kostar innan de beställer men ändå ska de gnälla och svära när det är dags att öppna plånboken.
  Ni gör ett kanonjobb för miljön och andra människor ❤.

 32. Jag skulle gärna komma till det bageriet för en fika om jag bara visste var det låg och hur man hittar dit. Det kostar en slant att fika, men det kan det vara värt

 33. Det handlar inte om fikat, ofta ligger det annat skit och skaver i den psykiska maskineriet när man beter sig så. En del får all sin livsenergi av att skapa konflikter. De älskar att lägga skit och förorena livsmiljöer för andra. Avund tex kan vara extremt destruktivt. Låter som ett underbart ställe att fika på. Fortsätt tro på ert magiska fik.

 34. Tycker verkligen inte att du ska ta åt dig men förstår din frustration, för mig är ert paradis, ett måste varje gång vi är i stugan.. Ert hantverk är antagligen någon slags högre makts gåva till mänskligheten!! Era vallmonaguetter är utan tvekan det bästa brödet som både jag och min sambo någonsin ätit och ett måste att köpa med varje gång! Visst det kostar lite extra men det är värt det alla dagar i veckan varade dag om året!! Keep up the Good work!!

 35. Tack Sara
  Du/ni är fantastiska arbetsgivare!!!
  Är sååå glad att detta är vår dotters första arbetsgivare!
  Driver själv ett betydligt mindre företag men vet vikten av att alltid ställa upp för sina medarbetare vilket visar tydligt hur du backade upp dina medarbetare
  Vet att vi tyvärr inte kan undvika ett sådant möte någon gång under våran karriär men trösta dig med att de är en sådan liten procent av alla era kunder
  Vi allra flesta är så fantastisk glada för detta fina hantverk ni utför och alla goda saker man kan få hos er
  Sträck på er
  Ni är bäst
  Kramar från fam Nilsson 🤗❤️

 36. Stå på er!!! Låt ingen släcka lusten till arbetet ni gör! Tro mig, samma personer hatar sig själva mest!! Ni kämpar mot fula kedjor och JA då måste det kosta. ❤️❤️❤️❤️❤️

 37. Läs Sommar i det lilla bageriet på strandpromenaden! 😊 Se hur det går för dem som försöker konkurrera ut hantverk med äckliga tillsatser.

 38. Att kunden alltid har rätt är en myt. Verkligheten är att man som kund vänder sig till någon som är bättre på att tillhandahålla en given tjänst än vad man själv är. Som kund väljer man bort de som inte uppfyller det kriteriet. Ni är experter på det ni gör, och jag ser fram emot att besöka ert fik!

 39. Jag blir både ledsen och arg när jag läser detta. Jag vet hur mycket arbete och engagemang ni lägger ner på ALLT ni bakar. Jag har hört från min dotter som jobbar hos er, hur ni brinner för erat hantverk. Stå på dig mot denna typen av kunder, man kan inte jämföra era bakverk mot vad ett traditionellt bageri säljer. Ni gör ett jätte bra jobb. Kämpa på.

 40. Så bra att du sa ifrån! Jag tycker att de ska hållas på nån mack eller liknande så att jag slipper springa in i dem.

  Men som jag har för mig att du skriver, bättre att inte gå in i någon diskussion om priset. Du har angett ditt pris och gästerna får själva välja om de vill betala det eller inte. Sen är det bra att veta att vissa delar av kundkretsen tycker priset är för högt. Då är det bara så.

  Men sen så verkar det finnas en viss typ av gubbe som verkar ha en stark vilja av att göra illa. Sura, frustrerade gubbar som ogillar starka kvinnor och tar varje chans att förstöra för dem. Jag är själv väldigt matt inför dessa gubbar och jag är osäker på hur man ska hantera dem på bästa sätt. Tror inte man ska argumentera med dem. De skyr inga medel och lever på din frustration. Tror att man ska hålla sin linje mot dem och inte gå in i argumentation. Ger man dem sin ilska kommer att leva länge på det.

 41. En del människor måste klaga. Har dom inget att klaga på så uppfinner de något. De kan fråga före de beställer vad det kostar och är det inte ett inbjudande pris så vänder man på klacken och går någon annanstans.
  Du gjorde rätt som bad dem att inte komma tillbaka. Klagar man på något som man kan ta reda på förväg genom att fråga så gills inte ens klagomål.

 42. Stå på dig! Så mycket gott bröd och för att inte glömma kardemummabullarna (familjens favorit). Mat/bakning från grunden med närproducerade råvaror kostar! Det är mitt val som kund, om jag är villig att betala för det eller inte! Jag vet vad jag får när jag fikar hos er!

 43. Vilket trist liv sådana människor måste ha…
  Solhaga är jättefint, väl värt en utflykt från Halmstad!

 44. Herregud så rätt du har!! Jobbar också inom service och kunderna har verkligen inte alltid rätt, det är som att de glömmer att det faktiskt är en person bakom allt jobb ibland. Starkt av dig att stå på dig! Jag tycker ni är fantastiska, betalar gladeligen för era fantastiska hantverk :)

 45. Vilka underbara kunder som vill köpa Mercedes men betala för DAF 😳
  Jag är mycket imponerad över att du inte körde ner mackorna i halsen på dem 😀

 46. Jag är tyvärr bara hos er på sommaren, men efter nästan varje gång har jag sagt ”Gud, det var det godaste jag ätit”, och efter min mormors trollerikonster i köket så har jag EXTREMT höga krav. Men de franska våfflorna? Halleluja!! De går inte med ord att beskriva, funderar på om de går att beställa? 🤔 Senaste besöket testade jag en kola/chokladtartlett, himmelsk!! Och att få sitta i er bedårande trädgård och njuta höjer upplevelsen om möjligt ännu mer! Den lilla by jag bor i har numera ett eget bageri och jag tror att mkt inspiration kommer från er, hurra för det, hur lyxigt är inte det för min by!?! ❤️❤️ Så, hurra för er och allt ert arbete! Jag är så glad att det finns fantastiska ställen utanför storstäderna, så landsbygden kan förbli levande! (Tyvärr finns det ju ointelligenta snåla människor, dem är det ju synd om, men låt dem fika sina ”billiga” sunk-tillsats-fikor, tills de vet bättre och lär sig vara trevliga!) Tack för att ni finns, erbjuder så mkt gott och inspirerar andra!! 🤗🤗

 47. Min enda sorg är att jag är så känslig för vete att jag har svårt att äta ditt bröd. Men jag vet sedan innan vilka fantastiska produkter du har! Kunden har verkligen inte alltid rätt, du kan inte göra alla nöjda, du har en unik produkt i en unik miljö och du gör det DU tror på. Dina kunder kan acceptera det eller inte men skulle du försöka ”pleasa” alla hade du inte varit där du är idag! Kör hårt Sara och C/O, ni är bäst!

 48. Kunden har verkligen inte alltid rätt. Särskilt inte om personen i fråga verkar må dåligt av helt andra skäl. Bara glöm det! Om era priser är rätt eller inte kommer visa sig automatiskt. Utbud och efterfrågan.
  Fortsätt med det ni gör och tror på!!

 49. Väldigt bra skrivet Sara! och agerat i övrigt jag har jobbat en hel del inom handel mött alla möjliga varianter, de ja dock har dragit lärdom av är att många inte alla vill ofta bara prata av sig hur uppjagade och arroganta de än må verka, stressen styr mycket speciellt i en mataffär där man får höra alla möjliga kommentarer de finns de som vräker ur sig otaliga saker och sen lugnar ner sig efter jag själv har talat dom tills sans eller rättare sagt bara haft en lugn hjälpande ton hela vägen, sen finns de dom som så att säga aldrig ger sig och bara är ute efter trycka ner sitt negativa/dåligmående i något där finns de sällan något att bistå med och kommentaren du hade; behövs (nog) inte komma tillbaka något mer fungerar då som oftast utmärkt då kunden inte har så mycket mer att tilläga.

  Stå på dig! – annars gör någon annan det!

  (länkad från Lisa Lemkes facebooksida)

 50. Har arbetat som demotant i över 10 år o jag kan verkligen intyga att tyvärr finns det kunder som kan vara hur otrevliga o bära sig svinigt åt. Säger man till då är risken stor att man får lämna butiken o bli portad för alltid.

 51. Tror inte att det här paret mår sämre än andra, däremot tror jag att de har drivit sin attityd att alltid vara prismedveten och kritisk kund liiite för långt. Gissar att det kan vara något av en generationsfråga, en 25-åring som kan välja bland flera ”fik” som har lokalproducerat, ekologiskt och mervärt får ju en annan relation till detta än den generation som fötts upp på allt mer industriproducerat, syntetiskt och fjärrlevererat.

 52. Jag har aldrig tidigare hört talas om ert smultronställe, men efter den här fruktansvärda gästen och ditt handlande och era hantverk vill jag verkligen göra ett besök!

 53. Fina, fina. Skit in och skit ut, brukar jag tänka.
  Bra att du sade ifrån, det är klart att de inte ska vara välkomna tillbaka!
  Fortsätt med vad ni gör, vi är så många som uppskattar det och som tycker att det är värt att betala för kvalitet, hantverk och för att jorden ska må bättre.

  Skaka av er de onda och fortsätt säga ifrån!

  Ni är bäst!

  Sanna

 54. Hej,vilka avskyvärda människor, vad man än säger så tolkas det till något negativt. Jag bor i Holland och var inne hos er i juli tillsammans med min mor på 93 år. Vi drack kaffe och åt en helt underbar macka. Vad ni gör i bageriet och runt omkring är så inspirerande. Man ser att det jobbas hårt och att det är långa dagar. Jag betalar gärna för allt det extra, det är så roligt att ni finns över huvud taget. Du gjorde alldeles rätt, sura miner hör inte dit. Bort med dom!

 55. Kvalitet kostar kanske lite mer (ibland) men så smakar det fantastiskt mycket mer. Har man inte vett på att uppskatta det så är det jäkligt synd att ta upp plats i er fina trädgård o dessutom förpesta en stund av njutning för andra gäster.
  I fortsättningen kan de slinka in på en mack längst motorvägen, köpa något bakeoff o fika i bilen..
  Vi åker in varje gång vi har vägarna förbi Slöinge, både när vi åker från Göteborg o hem igen. Njuter i trädgården en stund o köper gärna med bullar eller bröd för att kunna njuta även hemma. Kunderna har inte alltid rätt o så bra att du stod upp för erat hantverk, kunnande, engagemang o kvalitet. Stor kram!

 56. Gratulera kunden!

  ”Du har helt rätt. Jag önskar Dig lycka till för dålig och billig skräpmat är sååå mycket lättare att få tag på.
  Får jag bjuda på en kopp till innan Ni går?”

 57. Heja dig, Sara!! Du hanterade situationen strålande! Helt obegripligt vilka annorlunda/olika människor det finns, mångfald. Finns många olika djur i vår herres hage. Hälsar Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s