Focaccia i regnig skördetid

Idag är det andra dagen på Falkenbergs matdagar. Och ska jag sammanfatta gårdagen i ett enda ord, så skulle det nog vara BLÖTT. Det kanonväder vi fick förra året, byttes nu mot sämsta möjliga.

bageriet_7344

Jag började dagen med att packa. Elin vid ugnarna, Rosa vid blandaren och bröd precis överallt.
regn_7354

Det öste ner och var ungefär 12 grader när Ante och jag lastade av allt bröd vid 13- tiden. Jag var lite lätt pessimistisk och tänkte att mina hundratals bröd och bullar nu skulle gå åt pipsvängen i den fuktiga luften, och ingen kommer väl och köper heller.

falkenbergare_7365

Men där hade jag fel. Falkenbergarna gick man ur huse i heltäckande galonställ, med gott humör och plånböcker i högsta hugg. Det blev ett kanske ännu finare möte mellan oss och publiken än förra året, just för att förutsättningarna var de till synes sämsta. Kjell, Tina och hunden Dolly Parton hade helt rätt inställning.

kunskap_sara_7363

Jag fick en halvtimme på kunskapscenen och passade på att visa hur man blandar en deg för hand. Läs mer i förra inlägget!

dessert_7373

Senare på eftermiddagen slank jag in på Borgmästargården för att värma mig och prova årets dessertbricka. Helt ljuvlig!

iamnova_7377

I am nova som skulle spelat på innergården flyttade in och spelade i värmen istället.

marcus_7403

När vi hade sålt slut (helt otroligt att allt gick åt) gick vi omkring på Rådhustorget och bara njöt av stämningen och lite god mat på Prostens Pizza och Aska BBQ. Marcus (som ju också jobbar hos oss som bagare ibland) hade fullt upp att kavla ut de pizzadegar som rullades på Solhaga tidigare samma morgon. När vi planerade för den här dagen trodde vi aldrig att alla 400 pizzadegar skulle gå åt, men när den här bilden togs hade han bara 18 kvar. Det blir till att mata på degen lite extra idag.

hemma_7406

Hemma igen med tomma lådor och bara lite bullar kvar. Grönsaker och blommor från våra grannar på marknaden, Källdalens trädgårdar. Korv, choklad, lakritsmaränger och lite annat smått och gott som vi bytt till oss. Dagens sista energi gick åt till att tömma bilen, sedan gick vi in och tände en brasa.

Här ska ni få receptet på det bröd som sålde slut snabbast igår – en formidabel succé faktiskt. Såhär i den finaste av skördetider finns det ingen anledning att stoppa oliver i focaccian, som originaltraditionen bjuder. Kommer ni ihåg vår midsommarvariant med färskpotatis och gräslök?

I veckan skördades de allra första pumporna på Ugglarps Grönt, så den här gången fick det bli pumpa av sorten Crown Prince. Micke berättade att de bett Operakällaren i Stockholm att prova ut vilken sorts pumpa som funkade bäst, och detta var favoriten, med sitt vackra gröna fruktkött. Degen är mjuk och fin, med lite emmer för ännu mera smak. Lätt kryddad med fänkålsdill – en otroligt trevlig form av fänkål, det blir inte samma skarpa smak som när man använder frön. Och så bondost från Skrea Ost som kronan på verket.

focaccia_7225

Emmerfocaccia med färskpotatis och bondost
1 långpanna eller 3 springformar ca 20 cm i diameter

750 g kallt vatten
30 g jäst
120 g rapsolja
1000 g vetemjöl
260 g emmer
37 g havssalt
12 g fänkålsdill
170 g pumpa i tärningar
170 g smakrik hårdost, vi använder bondost från Skrea Ost.

Blanda alla ingredienser i degblandare, utom salt, pumpa och ost, på låg hastighet i cirka 10 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter, tills degen är elastisk och smidig.

focaccia_7223

Olja en långpanna eller form olivolja, snåla inte på mängderna för då kan brödet fastna. Lägg degen i formen och tryck försiktigt ut till en jämn platta. Pensla med olja ovanpå. Peta ner pumpabitar och ostkuber och låt jäsa färdigt. Kanske behöver du trycka till pumpan och ostkuberna lite efter jäsningen så att de verkligen sitter fast i brödet. Strö över flingsalt.

Baka av i 230° i 20–30 minuter tills den fått fin färg. Pensla med olja för lite extra glans direkt efter avbaket.

micke_pumpor_DSC00397

Och nu när vi ändå pratar om pumporna kan jag inte låta bli att bläddra i mitt album tillbaka till hösten 2015 då det var pumpafestival i Falkenberg, och Micke kom från Ugglarp med tonvis av pumpor i alla regnbågens färger. Det var så maxat, jag har aldrig sett så många pumpor på en och samma gång. Kan en pumpa verkligen se ut så här, frågar sig Ante. Det känns härligt att pumpasäsongen bara har börjat, räkna med att jag återkommer till denna grönsak veckorna framöver.

Nu drar vi till marknaden igen. Ni som är i närheten – missa inte!
Och ni som missar – kom nästa år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s