Brioche x 2

Det är briochens tid på Solhaga. Så snart sommarvärmen har lagt sig kan vi ägna oss åt denna favoritdeg som man kan göra så många variationer på. Det är av yttersta vikt att degen inte blir för varm, därför är det i princip omöjligt för oss att göra den på sommaren när det är över 30 grader inne i bageriet. Nu ligger vi runt behagliga 25 vilket ger oss lite lugnare tempo och mer kontroll över alla jästa degar. Och utanför i vår bärodling sjunger hösthallonen på refrängen, nu i morse plockade jag de allra sista.

Dag 1 – briochedeg
600 g vetemjöl special
70 g strösocker
15 g salt
360 g ägg
30 g mjölk
20 g jäst
360 g osaltat smör

Frys in mjöl, socker och salt i minst en timme innan du ska göra degen. Samtidigt kan du knäcka äggen, blanda med mjölk och ställa i kylen. Det är viktigt att hålla degen så kall det bara går för att det ska lyckas.

Blanda ägg, jäst och de frysta torrvarorna på låg hastighet i 5 minuter. Öka hastigheten och kör ytterligare 15 minuter. När degen börjar hänga ihop något så när ska smöret i. För att det ska gå in i degen utan att bilda klumpar behöver du banka smörbitarna mjuka. Jobba snabbt så att smöret är både kallt och mjukt.

Tillsätt det kalla bankade smöret i tre omgångar, kör på snabb hastighet tills du har en blank och smidig deg. Detta får inte ta för lång tid, då smälter degen. Fukta händerna med kallt vatten, ta upp degen i en lätt inoljad plastlåda och sätt den i kylen över natten.

Dag 2
Nu ska vi göra två olika bullar – vi börjar med

brioche_6G8A4146

Briochebulle med mandel och hösthallon 

Ta fram den kalla briochedegen och dela i bitar på ca 80 gram. Rulla till en rund boll. Kavla sedan i socker till en liten rund platta. Lägg på plåt med bakplåtspapper (rejält mellanrum) och låt jäsa på en dragfri, gärna lite varm och fuktig plats i 30–60 minuter.

Blanda mandelfyllning bestående av lika delar mandelmassa och smör och häll upp i sprits. Gör en liten fördjupning i mitten av varje briochebulle och spritsa dit en rejäl klick mandelfyllning. Lägg på några hallon. Pensla med ägg, strö på flagad mandel och baka i 210°C i cirka 10 minuter. Låt svalna och pudra med florsocker.

kanelgifflar_6G8A4152

Kanelgifflar
Med inkavlat smör får du en frasig brioche som smälter i munnen. Den här varianten gjorde vi till kanelbullens dag, med Pågens kanelgifflar i åtanke. Nog skulle vi väl kunna överträffa dem?

Ta en bit briochedeg, och sedan osaltat smör motsvarande en tredjedel av degens vikt. Exempelvis 600 g deg och 200 g smör. Banka ut det kalla smöret med kaveln till en 1 cm tjock platta. Använd gärna bakplåtspapper runt smöret så att du har så lite handkontakt med smöret som möjligt, då smälter det lätt. Kavla ut den kalla degen till en ungefär dubbelt så stor platta som smöret. Lägg smöret på degplattan, vik över och se till att alla kanter sluter tätt. Försök spänna degen så mycket som möjligt runt smöret utan att det blir för tjockt med deg på vissa ställen. Det är viktigt att degen och smöret har samma temperatur och konsistens.

Kavla nu ut degplattan till 40×30 cm. Vik ett treslag och låt degen vila i frysen 20 minuter så att den blir riktigt kall men inte fryst.

Upprepa utkavling och treslag två gånger till så att du totalt har gjort tre stycken treslag. Låt degen vila lite extra länge sista gången i kylen medan du gör kanelfyllningen.

Kanelfyllning
100 g mjukt smör
100 g strösocker
50 g farinsocker
12 g kanel

Nu gäller det att jobba snabbt så att degen inte hinner bli varm. Kavla ut degen till 3 mm tjocklek. Dela på mitten så att du får två avlånga remsor. Spritsa ut kanelfyllning längs mitten på varje remsa, och vik sedan ett treslag så att fyllningen sluts in i degen. Dela de två längderna i bitar, inte för smala för då välter bullarna lätt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, eller i formar så att de garanterat inte välter.

Låt bullarna jäsa på en dragfri, gärna lite varm och fuktig plats i 30–60 minuter. När de är färdigjästa, pensla med ägg. Baka i 210°C i cirka 10 minuter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s