De allra flesta trädgårdsbilder föreställer blommande rabatter, prunkande trädgårdsland och grönskande mattor. Eller möjligtvis snövita vinterstilleben, som i Allt om Trädgårds fantastiska reportage från Solhaga förra vintern. Bilderna togs av min granne och vän Linda Stensson Tengvall, en vinterdag när snön precis hade fallit. Det är inte ofta vi har så mycket snö här i Halland, så hon ringde mig spontant på morgonen och så pulsade hon runt i rabatterna med kameran. Jag ska fråga henne om jag får låna bilderna till bloggen när det närmar sig jul, så ska ni få se!
Men man ska inte glömma bort tiden mellan grönt och vitt, när allting vissnar och går i vila. När Ante och jag tog ett större helhetsgrepp på vår trädgård hösten 2o13 var visionen att trädgården skulle var fin hela året. Och det tycker jag verkligen att den har blivit.
Så här fin är vår centerpiece framför verandan i juli. Klematis Vitalba Summer snow, Rose New Dawn och lavendel Hidcot Blue väcker stor beundran hos gästerna och alla undrar vad växterna heter.
Nu i november är det ingen som frågar. Men jag tycker att den är lika fin ändå. Skönheten ligger i betraktarens öga, och jag ser med stor kärlek på den här rishögen.
Kalla färger mot frostat gräs.
En tillbakablick. Så här såg det ut 2013 när vi just planterat ett kornellbuskage utanför köksdörren.
Fyra år senare lyser de röda kornellgrenarna ikapp med den mörkt järnoxidröda dörren.
Kornell mot frostat gräs, en fin färgkombination.
Jag vet att jag borde peta ner de sista äpplena, men de är så fina där de hänger.
Vi har två sorters murgröna. En som klättrar på staket.
Och en som håller sig på mattan. Magiskt vacker när minusgraderna kommer.
Ormhassel.
Jag är så glad att vi har mycket vintergrönt. Liguster sempervirens till exempel.
Kryddträdgård i vila.
Is på kopparbaljan framför bageriet. Barn älskar att kasta ner grus och löv i den, så när man tittar ner är det som om den inte har någon botten.
Den rostiga damen vaktar vinterfin veranda, dekorerad med granris och pumpor.
Kvittenträden fäller sina sista löv. Mer om dem imorgon!