Här ska ni få en riktig julklassiker av mig, pepparnötter. Eller pebernødder som det heter på danska. Som halvdansk ligger detta bakverk mig väldigt varmt om hjärtat. Vitpeppar är den ingrediens som skiljer den från vår svenska pepparkaka, vilket ger den lilla godbiten sin speciella karaktär.
Pepparnötter
ca 50 st
200 g smör
140 g socker
100 g svart sirap
2 ägg
12 g kanel
12 g ingefära
12 g vitpeppar
12 g kardemumma
12 g Bikarbonat
100 g emmer fullkorn (kan ersättas med vetemjöl eller dinkelsikt)
240 g vetemjöl
Blanda smör, socker, sirap och kryddor poröst. Blanda ihop mjölet med bikarbonat, och tillsätt det sedan, blanda så kort som möjligt.
Väg upp i bitar på 20 g och rulla till runda bollar. (Eller vilken storlek du vill, det är vanligt att man också gör dem riktigt små.)
Tryck sist i en mandel i mitten på kakan.
Baka på 200°C i 15 minuter.
Det är viktigt att blanda degen så kort som möjligt för att kakan ska få sin rätta porösa konsistens.
Idag har jag varit ledig, och passade på att fota trädgården som var så fint frostad. Kärleksörten är vackrare än någonsin.
Jag vet att det inte är dags ännu men… jag kunde inte låta bli att hänga upp julstjärnor och fixa julstämning hemma. Fler bilder kommer snart!