Pepparnötter

pepparnotter6G8A4297

Här ska ni få en riktig julklassiker av mig, pepparnötter. Eller pebernødder som det heter på danska. Som halvdansk ligger detta bakverk mig väldigt varmt om hjärtat. Vitpeppar är den ingrediens som skiljer den från vår svenska pepparkaka, vilket ger den lilla godbiten sin speciella karaktär.

Pepparnötter
ca 50 st

200 g smör
140 g socker
100 g svart sirap
2 ägg
12 g kanel
12 g ingefära
12 g vitpeppar
12 g kardemumma
12 g Bikarbonat
100 g emmer fullkorn (kan ersättas med vetemjöl eller dinkelsikt)
240 g vetemjöl

Blanda smör, socker, sirap och kryddor poröst. Blanda ihop mjölet med bikarbonat, och tillsätt det sedan, blanda så kort som möjligt.
Väg upp i bitar på 20 g och rulla till runda bollar. (Eller vilken storlek du vill, det är vanligt att man också gör dem riktigt små.)
Tryck sist i en mandel i mitten på kakan.
Baka på 200°C i 15 minuter.

pepparnotter6G8A4292

Det är viktigt att blanda degen så kort som möjligt för att kakan ska få sin rätta porösa konsistens.

karleksort_6G8A4501

Idag har jag varit ledig, och passade på att fota trädgården som var så fint frostad. Kärleksörten är vackrare än någonsin.

julstjarna_6G8A4581

Jag vet att det inte är dags ännu men… jag kunde inte låta bli att hänga upp julstjärnor och fixa julstämning hemma. Fler bilder kommer snart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s