Från ax till smula

leveranslada_9908

Ibland måste man tänka om. Ta ett steg tillbaka för att komma två steg framåt. På lördag kör vår leveransbil sin allra sista runda till ICA Skrea Strand och ICA Kvantum i Falkenberg. Efter det finns vårt bröd att köpa endast på Solhaga och Borgmästargården.

Varför? Det är ju så bekvämt att kunna knipa en limpa i farten när man ändå storhandlar? Och det måste väl vara jättebra för er att få sälja på ICA?

svinn6G8A6247

Jo, men ju fler ställen vi kör till, desto större blir svinnet. Och det är något av det viktigaste vi gör just nu – att ta tillvara så mycket vi bara kan av fina råvaror och hårt arbete. Det som ekologiska odlare har skördat, som mjölnare har malt med omsorg och som vi har blandat och format med våra händer. Det är stora värden att tänka på.

prostens_levain_4268

Dessutom har trycket på Solhaga ökat med åren. Kylrummet är så maxat på sommaren att vi inte får plats med ett enda bröd till, vi har nått taket. Och nu när Falkenberg har blivit Värt en resa i White Guide blir förväntningarna på oss ännu högre. Därför satsar vi allt på att bli ett ännu bättre bageri och kafé. Och utveckla det som är vår stora styrka – samarbetet med alla andra kreativa producenter i matkollektivet Falkenberg. På den här bilden serverar Prostens Pizza vårt levainbröd med sotad purjolöksaska, rökt lökgetsmör och kycklinglevermousse med picklad rabarber. Man blir hungrig på mer.

30_vas6G8A5257

Morgontimmar som idag ägnas åt att baka av, packa och köra bil kan istället bli förlängda öppettider på helgerna. Hittills har många fikasugna kommit precis vid stängning klockan 14 och besviket fått vända i dörren. Men från 1 maj är det ända till 16 som gäller både lördag och söndag. Vi ska vara värda deras resa.

leverans2_1881

Att finnas på ICA har varit en fin service till våra kunder, leveranserna har hjälpt oss att hålla omsättningen uppe och personalstyrkan sysselsatt även under lågsäsong. Rent företagsekonomiskt innebär det nu att vi kapar en kännbar del av försäljningen i ett enda svep. Enligt boken kanske inte det mest självklara greppet i en värld där tillväxt är normen. Men jag tror på att avstå från de snabba enkla kronorna i egen kassa för att satsa i en annan riktning – och bli en vinnare i det långa loppet. Och då pratar jag inte bara om pengar som ni förstår.

sara6G8A6226

Som människor har vi en unik förmåga att reflektera över vår relation till allt levande, att forma värderingar som speglas i konkret handling. Jag tycker att det är vårt ansvar att ta vara på det. Sätta vårt ego åt sidan och vara lite mindre bekväma. Att inte ta detta överflöd för givet, där alla färskvaror alltid finns tillgängliga. Att vara vettiga människor och sluta slänga mat. Nu.

Det spelar ändå ingen roll vad lilla jag gör, kanske många tänker. Men jo, det spelar roll. Ju mer tokerier jag ser i världen omkring mig, desto viktigare blir det att försöka vara den där vettiga människan. Det är min religion, min sköld och mitt hopp.

strobrod_4210

Så den kommande tiden på Solhaga kommer att handla mycket om det. Hur vi bakar och konsumerar bröd. Hur vi tillsammans med vår publik kan göra det allra bästa och ta vara på allt – från ax till smula.

strobrod6G8A6028

Här ligger senaste veckans överblivna bröd på tork i bageriet, för just precis nu är vår nya brödkvarn på väg från fabriken i Italien. Den kan mala stora mängder både färskt och torkat bröd till strö. Tidigare har vi skänkt en del bröd till behjärtansvärda ändamål, och det kommer vi att fortsätta med. Men det var ändå en del som blev över. Nu är visionen att slänga noll bröd.

strobrod_6G8A5970

Lyxigt ströbröd med olika karaktär och användningsområden kommer att finnas i butiken. Levainströ, lantströ, fröströ och rågströ. Dessa välsmakande och näringsrika smulor kan man göra massor av bra saker med. Flera restauranger är redan intresserade, och på torsdag ska jag hem till Johan BlidbergLis Mejeri där det ska lagas mat på gamla skalkar. Ni ska få se, det kommer massor av tips och recept framöver.

6G8A5953

Jag hoppas att ni till exempel kommer att älska rågbrödsmüslin på räddat rågbröd med hasselnötter och tranbär lika mycket som jag gör. Även den finns nu i butiken och på frukostmenyn. Recept kommer här på bloggen imorgon.

leveransbilen_7036

Hejdå leveransbilen! Den var minst men helt klart den stiligaste i gänget utanför varuintaget. När leasingavtalet går ut ska den lämnas tillbaka. Istället kommer brödet att samåka med personer som ändå kör mellan Slöinge och Falkenberg varje dag.

tack6G8A6236

Till sist ett varmt tack till alla er som varit våra trogna stamkunder på ICA. Till Dick, Anneli och Erik på Ica Skrea Strand, och till Martin på Ica Kvantum. För att vi fått ta plats i era hyllor, och för att ni tycker att det är viktigt att lyfta oss små lokala producenter. Kanske hittar vi andra former för samarbete i framtiden.

4 reaktioner på ”Från ax till smula

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s