Rågmüsli med tranbär och rostade hasselnötter

ragbrod_musli6G8A5953

Idag är det premiär här på bloggen för en ny kategori – recept på att ta tillvara. Jag vill tacka så väldigt mycket för alla fina reaktioner på gårdagens inlägg. Engagemanget för planetens bästa verkar vinna över den eventuella besvikelse som skulle kunna uppstå över att Solhagas bröd inte längre går att köpa på ICA. Så hoppfullt det känns.

Så framöver kommer det massor av tips på vad ni kan göra med både bröd och annat värdefullt som annars lätt hamnar i soporna. Och jag skulle bli så glad om ni ville tipsa tillbaka om vad ni gör med gammalt bröd, så att vi kan hjälpas åt. Mejla mig på info@sarabakar.se!

ragstro_6G8A5955

Många företag kallar det här för CSR eller hållbarhetsarbete. Men för oss är det bara helt självklart att vi måste tillbaka till respekten för råvaran och hantverket, den som var så självklar för bara ett par generationer sedan. Innan vi vande oss vid överflödet. Här står Nelli och laborerar med receptet på rågmüsli av gamla rågbrödsmulor medan Rosa rullar bullar.

yoghurt6G8A5934

När jag var liten och var hos mormor i Danmark, fick vi alltid en god tjock filmjölk som hette ymer, och flingor som vi kallade för drys, alltså typ strö på svenska. Fiber Sund stod det på paketet, det var bruna smulor av vetekli och dadlar, lite lätt söta och vi älskade det. Vi köpte med hem till Sverige så många paket vi kunde bära, för något liknande har aldrig funnits här såvitt jag vet.

Men nu finns det på Solhaga, en rågmüsli som påminner om denna delikatess från min barndom. Jag skulle till och med säga att den är ännu bättre. Tillverkad av rågbröd som blivit för gammalt för att sälja.

Jag brukar förvara mitt rågbröd i plastpåse, med en liten öppning för att undvika kondens och mögel. Efter sådär två till tre dagar är det kanske inte sådär jättesaftigt längre, så då kan det vara läge att fundera på vad du vill göra med resterna. Den här rågmüslin har blivit väldigt populär hemma vid frukostbordet, till och med de kräsna bagarbarnen är förtjusta.

Rågmüsli
500 g rågbröd
25 g rapsolja
15 g honung
1 nypa salt
40 g rostade hasselnötter
40 g torkade tranbär

Mixa rågbrödet till smulor i en matberedare. Det är trevligt om smulorna är lite olika stora. Lägg i en långpanna med bakplåtspapper under.

Blanda rapsolja, honung och salt i en skål. Häll över smulorna och krama in så att det blir jämnt fördelat.

Rosta i 160°c varm ugn i cirka 60 minuter. Rör om var tjugonde minut, de sista 20 minutrarna kan du ha ugnsluckan lite öppen. Det viktiga är att smulorna blir riktigt torra och krispiga.

Blanda i tranbär och hackade rostade hasselnötter. Förvara torrt och svalt i sluten burk.

bricka_yoghurt6G8A5938

Det här receptet innehåller alltså minimalt med sötningsmedel, men det går att variera precis som man vill. Tillsätt mera torkade eller färska bär, lite råsocker eller sylt. Använd som topping på gröt eller glass.

frukost_9615

Min nya standardfrukost – Wapnö matyoghurt med rågmüsli och blåbär, den minst lyckade croissanten med rabarbersylt, och så en kopp svart bryggkaffe från Slöinge Kafferosteri.

alfhenrikson_2254

Tillslut en dagens dikt. Det var mamma som skickade den, apropå det här med överflödet. Det är den sista dikten i Alf Henriksons ”Arlas alfabet” med teckningar av Björn Berg som trycktes på mjölkpaketen någon gång på 80-talet, någon som kommer ihåg? Vi hade en plansch på toaletten med alla dikterna och medan vi satt där lärde vi oss alla utantill. Tänkvärda rader om allt möjligt från A till Ö. Och visst påminner den här om att vara tacksam för varje smula.

Överflödet går överstyr
ty överdådet tog överhand
och överljutt klagar alla och gnyr
över bristen på överskott över vårt land.
Översyn är vad vårt hushåll behöver.
Då blir det nog ingen övervikt över. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s