Tio år på Solhaga

02_valborgsmiddag_fore_efter

Idag firar vi här på Solhaga, inte bara för att det är valborgsmässoafton. Det är nämligen även exakt tio år sedan Ante och jag hyrde en golvslip och åkte ner till vårt nya hus i Slöinge för att påbörja renoveringen av en riktig pärla, byggd år 1900. Idag tog jag en bunt gamla bilder och gick runt och försökte ta samma bild på exakt samma ställe. Så här ska ni få följa med på en tidsresa. 2008 dukade Ante upp den allra första middagen i vardagsrummet. Vi satt där och såg en massa människor passera utanför fönstret, och vi undrade så vart de skulle. Vi visste ju inget om valborgstraditioner i Slöinge på den tiden. Ante hade trampat på en rostig spik när han drog loss en plastmatta och var alldeles matt. 2018 är han alldeles matt efter att ha sprungit med disk hela dagen i bageriet. Ja, det är mycket man inte kan föreställa sig om framtiden. Var är vi om tio år?

03_ante_matplats_fore_2676

Ni får ursäkta bildkvaliteten från 2008. Men oj vad nöjda vi var med resultatet när vi slipat och oljat fiskbensparketten från 30-talet med Osmo hårdvaxolja.

03_ante_matsal_efter6G8A6640

2018 kan vi konstatera att de är oerhört stiliga och välbevarade, både mannen och golvet.

03_matsal_efter_2430

Här kommer bilder som jag tog på den första husvisningen den 15 februari 2008, då vi bestämde oss för att Solhaga skulle bli vårt sommarhus. Det var som ni ser ett ganska tufft utgångsläge. De andra spekulanterna gick runt och suckade. Vi låtsades vara lika bekymrade, i förhoppning om att ingen skulle förstå hur mycket vi ville ha det här huset. Lägg märke till golvet, en plastmatta med träimitation täcker hela köksgolvet. Och kolla furutaket! Det var sänkt med säkert tio centimeter.

03_matsal_efter_6G8A6593

Tio år senare. Tänk att någon limmade plastmatta direkt på parketten. Furutaket revs ner, och bakom fanns det jättefin pärlspont som nu är vitmålad.

03_matsal2_fore_2431

Flagnande tapeter 2008.

03_matsal2_efter_6G8A6594

2018 är väggarna tapetserade med tapeten Jugendros från Lim & Handtryck.

02_vardagsrum2_fore_2422

Vi backar in i vardagsrummet 2008. Tapeten är väl lite pikant nostalgisk på sätt och vis. Men nej.

02_vardagsrum2_efter6G8A6626

2018 är väggarna sedan länge klädda med Anna från Boråstapeter, dock något sönderriven av katterna. Tror att det här rummet står på tur att tapetseras om.

02_vardagsrum_fore_2425

Vardagsrummet 2008. En eklektisk mix av olika tidsepoker. Fönster från 50-talet, tapeter 70-tal, hörnsoffa 80-tal och trestavsparkett i ek från 90-tal. Ingenting kändes riktigt Solhaga, så som vi tänkte oss det.

02_vardagsrum_efter_6G8A6587

2018 har vi en lite mer harmonisk stilmix. Vi har bytt den sammetsröda hörnsoffan mot Chippendalegrupp från Hebergs Auktioner. Och något av det vi prioriterade att göra först var att byta 50-talsfönstren mot nytillverkade i gammal stil från Nackagårds snickeri och byggnadsvård. Dubbeldörrarna är från 1800-talet, med originalglas i olika vackra färger. En av de finaste detaljerna på huset.

01_vardagsrum_fore_2423

2008. Vi kikar in i nästa rum. Eller nej, det hänger ett draperi i vägen.

01_vardagsrum_efter_6G8A6586

2018 är insikten och mönstermixen lite bättre. Hela huset är möblerat med vintage och gamla släktklenoder. Där inne står till exempel min farfar Adolfs gamla gungstol.

07_sommarsov_fore_2427

2008. Det här rummet har verkligen fantastiska tapeter, vi tror att de är från 50-talet eftersom mycket av gamla tidningar vi hittat under golven tyder på att mycket i huset gjordes om just 1954. Vi bestämde oss för att behålla dem.

07_sommarsov_efter_6G8A6636

2018 är det ett av husets mest magiska rum, det är här Ante och jag sover på somrarna eller låter gästerna bo när vi är många i huset. Jag tycker själv det är som att bo på hotell, och jag älskar att det största rummet i huset fick bli vårt sovrum.

01_rosenrum_fore_2429

2008. Vi har gått ett varv runt undervåningen nu och befinner oss i hallen till den fina ingången från gatan. Fantastiska gamla tapeter här också. Härifrån tittar vi genom lilla sovrummet in mot köket.

01_rosenrum_efter_6G8A6591

2018 kallas det här rummet för rosenrummet, på grund av de små rosa porslinsrosorna i den fina lampan. Det är mitt arbetsrum, eller gästrum när det behövs. Jag tänkte berätta mer om detta i ett annat inlägg snart, jag har fotat det utan den fula crosstrainern som egentligen totalt förstör rummet. Men jag låter den stå där av praktiska skäl. Den funkar bra som konditionsträning för mig, som tycker att löpning är för hårt för bagarfötter.

06_vindsrum_fore_2445

Så här såg det ut när man tittade upp på övervåningen 2008. Det blev barnens gemensamma rum.

06_vindsrum_efter_6G8A6608

Plastmattan revs bort, och under hittade vi ett gammalt trägolv som var så slitet att vi var tvungna att måla det. 2018 är det Myras krypin. Rummet har delats i två, ett sovrum och en pysselhörna.

06_vinden_fore_efter

Förutom de två sovrummen var vinden inte inredd när vi tog över huset. Idag är allting ombyggt. Takkupor ger ljus och rymd, och vi har byggt förvaring längs sidorna. Men golvet är kvar, det rör vi aldrig, även om man kan få stickor i fötterna av att gå på det. Lite får man tåla.

06_sovrum_fore_2450

Sovrummet mot gården 2008, här hade vi precis rivit loss plastmatta från golvet.

06_sovrum_efter6G8A6615

2018 är det vårt vintersovrum. Eller bara mitt eget om jag ska upp väldigt tidigt och måste sova ostörd.

05_entre_fore_2443

Nu går vi ut. 2008 tyckte jag att bara den här entrédörren var värd de 1,2 miljoner som vi fick betala för huset.

05_entre_efter_6G8A6604

2018 har det fått en mycket vackrare färgsättning, vi har målat med linoljefärg från Ottossons färgmakeri. Grågröna foder, kittvit fasad och mörkt järnoxidröd på dörren. Staketet är falurött, numera vackert täckt av både marktäckande och klättrande murgröna.

05_uthus_fore_2433

2008. Det gamla stallet hade med tiden blivit trädgårdsbod och garage. Karin och Malte som bodde här hade en elfirma, och på 50-talet byggde han ut detta uthus med ett garage, åt höger. Vi blev helt störtförälskade i stenläggningen med gammal gatsten.

05_uthus_efter_6G8A6605

2018 har vi en skyddad innergård med blomstrande prydnadskörsbär och en ganska dominant studsmatta som barnen är på väg att växa ifrån. Och vi har inte bara ett uthus, utan två! Gårdshuset till höger byggdes 2014, eftersom vi behövde frysrum, omklädningsrum, tvättstuga, lager och gästlägenhet.

05_veranda_fore_2434

2008. Å vad kära vi blev i huset, både Ante och jag. Den här underbara verandan… eller åtminstone skulle den bli underbar så småningom, det kunde man ju se direkt även om den var sliten och sned.

05_veranda_efter_6G8A6599

Och så blev det. 2018 med en magnolia på väg att slå ut, vita tulpaner i blom, hortensia som precis vaknat, och löjtnantshjärta och pioner på väg upp ur jorden.

05_solhaga_fore_2438

2008 fanns det inte ens något fönster, eftersom där hade suttit en dörr. Risigt värre. Taket av plåt visade sig ligga nästan löst, det var tur att det inte blåste av i höststormarna något av de första åren.

05_solhaga_efter6G8A6600

2018 har vi tak i rheinzink och behöver aldrig mer tänka på att lägga om det. Mitt nästa projekt är att tvätta, måla om och fräscha till verandan.

08_bageri_fore

Men inredning i all ära. Den mäktigaste förvandlingen är ändå den här. Från det gamla slitna uthuset med trasig stenugn…

6G8A5324

…till en plats som betyder mycket för många. Här är butiken precis efter renoveringen tidigare i år då vi fick besök av bagarkollegorna Andreas och Tommy från Lilla Sur i Göteborg. Och numera har vi koll på valborgsfirande i Slöinge, jag fick till och med äran att hålla vårtalet för ett par år sedan. Det börjar om fem minuter bortanför tennisklubben, så nu måste jag skynda mig. Ha en fin valborg, vi ses!

6 reaktioner på ”Tio år på Solhaga

  1. Det är helt fantastiskt vilket arbete och vilken kärlek ni har lagt på Solhaga. Men så är det också en plats som en minns när en har varit där och hälsat på. Hoppas ni har en fin valborgsmässoafton!

    1. Tack Anna! Hoppas att ni kommer snart igen och hälsar på, det var så mysigt när ni var här! <3

  2. Njutbar läsning! Som ni slitit….Fått detta till er plats..och till en plats för oss så många andra att älska…// Gizze

    1. Tack snälla Gizze. Ja, du har ju följt hela resan, det känns fint tycker jag!

  3. Helt otroligt vilken förvandling! Vilken tur för oss andra att ni såg att det var en pärla ni hade framför näsan.

    1. Tack Birgitta, ja så tänker jag ofta faktiskt. Att det var tur att vi aldrig fick det där andra huset i Okome som vi bjöd på. Mitt livs bästa slumpmässiga händelse tror jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s