Sommarens första guld

bricka_honung_0657

När jag växte upp fick vi honungsmacka varje morgon. Först var man visserligen tvungen att äta en skiva tyskt lantbröd med ost, det var inte så dumt det heller. Men den här alltså, rostat ljust bröd med massor av smör och honung. Vi bodde i Jörlanda utanför Stenungsund, och pappa åkte alltid till någon av gårdarna på Tjörn för att handla. Där fanns den mörka goda ljunghonungen som vi gillade allra bäst. Förra året hittade mamma en burk i källaren som var säkert tjugo år gammal. Den hade mörknat men var fortfarande fantastisk, vi har ätit av den bara vid väldigt speciella tillfällen.

honung6G8A6703

Men motsatsen går inte heller av för hackor. Det här är den superfärska raw-honung som vi precis fick in till butiken från Joakim BrodendalEkofarmen i Morup. Det är sällsynt med den här typen av färsktappad honung, de flesta biodlare hettar upp honungen och rör den länge tills den får en homogen struktur och stelnar. På det sättet undviker man att den skiktar och kristalliserar sig. Man vet alltså inte hur länge denna färskhonung håller sig så här fin, därför är det säkrast att äta upp den så snart som möjligt. (Ingen slump att ordet nu framträder lite extra tydligt på etiketten.)

macka_honung6G8A6696

Ekofarmen är en KRAV-certifierad gård, och bikuporna står på gården. Men eftersom bina flyger längre bort får själva honungen inte KRAV-märkas. Årets allra första honungsskörd brukar vara mild med försiktiga smaker, men inte i år. Aldrig tidigare har den första honungen smakat så mycket, och det måste väl bero på värmen och den tidiga blomningen tänker jag. Och precis så här ska den ätas – kall. Att använda på mackor, i dressing eller bara direkt ur burken. Jag tycker själv att det här är något av det bästa man kan göra av gårdagens levainbröd – rosta i tunna skivor.

benny_macka6G8A6727

Hm. Den där mackan vill man gärna lägga sina små labbetassar på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s