Novemberljuset

benny_sara_2262

När det är som mörkast blir det som viktigast att fokusera på ljuset. Senaste tiden har det varit mörkt på vissa fronter, ärenden och projekt som drar ut på tiden och blir som det heter i folkmun – surdegar. (Nu skulle jag ju själv aldrig använda det ordet som något negativt, men ni förstår vad jag menar.)

Då säger jag till mig själv att allt det där trasslet inte betyder något i det långa loppet, att pengar egentligen är helt oviktiga och att det snart är över och en dag ska vi alla ändå dö. Låter konstigt kanske, men det hjälper mig att stänga ute saker som tidigare tog min energi helt i onödan. Så fort de negativa tankarna snurrar igång försöker jag vända på allt och tänka på hur glad jag är att till exempel Elin och Rosa jobbar som bagare hos mig. Listan över välsignelser är lång.

plentymore6G8A8101

Bara en sån sak som att få en novemberpresent av Nelli, som ska åka och jobba säsong i Åre. Nu ser vi henne inte igen förrän i maj. Hon tyckte att jag behövde lite ta-hand-om-mig-saker. En fantastisk kokbok med massor av grön och fräsch mat, pulver som får fart på livsandarna – spirulina, maca och baoba. Och så en burk hemrullade rawfoodbollar som jag nästan ätit upp redan. Så omtänksamt, vilken gåva.

Just nu har jag en period där jobbet inte kräver så mycket av mig, jag har tid för mig själv och hinner göra allt det vardagliga i lagom takt. Det är otroligt viktigt för oss allihop tror jag – att ta chansen till vila så fort den finns där. Inte genast fylla tomrummet med en massa saker, utan bara ladda för dagar som kommer senare. När allt kör ihop sig och det måste finnas en extra växel att lägga i. Jag tänker att det är mitt ansvar mot mig själv, familjen och alla mina kollegor på Solhaga och Borgmästargården.

benny_2274

Så när andra pratar om hur hemskt novembermörkret är, funderar jag på hur jag bäst ska ta tillvara novemberljuset. Jag går ut med Benny mitt på dagen i minst en timme. Vilken lyx att inte behöva gå mer än några minuter för att lämna bebyggelse och kliva ut på en åker. Jag kisar mot himlen och andas djupa andetag. Helt ensam medan alla andra är på sina jobb. Tänker att det borde vara lag på att få ta det lugnt i november.

bananpannkaka6G8A8109

Tar mig tid att laga en lyxig frukost. I morse blev det pannkaka på
2 mosade bananer
1 deciliter bovetemjöl
2 dl havremjölk
3 ägg
en nypa salt
kokosolja till stekning

citrussallad6G8A8098

Till det en strålande citrussallad med blodgrape, apelsin, granatäpplekärnor och hallon. Och så lite nötter och mandel på det.

Önskar er alla en fin och lugn november innan julspurten drar igång. Ät och sov ordentligt, träna om det känns bra. Men allra viktigast – glöm inte ljuset!
end891_()
end418_()
end385_()

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s