Årets påskbröd på Solhaga var givet – klart att vi måste använda kajplöken som jag hittade i utkanten av byn förra veckan. När jag ska göra ett smaksatt bröd utgår jag ofta från en deg som jag tycker om och som jag vet fungerar som ett grundrecept. Sedan ändrar jag lite, byter ut och lägger till.
Det svåra är att få lagom mycket smak av det man tillsätter, särskilt om det är en helt ny råvara. Jag har ju aldrig använt kajplök förut.
Oljan gjorde jag direkt efter att jag plockat löken förra veckan. För att få mesta möjliga smak bör man värma oljan till 50°C och sedan mixa.
Eftersom jag ville låta råvaran spela huvudrollen valde jag en ljus och enkel deg, vårt levainbröd helt enkelt. Så här gjorde jag.
Dag 1
Levainfördeg
200 g vatten
60 g aktiv vetesurdeg
360 g ekologiskt vetemjöl
Blanda i 5 minuter på långsam hastighet. Lägg i en lätt inoljad plastlåda och låt jäsa upp, i bageriet tar det 4–6 timmar i 25°C rumstemperatur. Levainen är färdig när den buktar uppåt, men har börjat sjunka något på mitten. Vi brukar kyla levaindegen över natten och blanda degen nästa dag.
Marinerad cheddar
150 g cheddar i bitar cirka 1×1 cm
50 g örtolja med kajplök
Låt ligga och dra i ett dygn ungefär.
Dag 2
Bortgörning
Levainen från steg 1
540 g vatten
900 g vetemjöl
60 g grovt rågmjöl, gärna rostat
30 g salt
ost och olja
Blanda allt utom ost och olja i 10 minuter på långsam hastighet.
Tillsätt ost och olja. Flera har frågat mig om det går bra med ramslök istället, och det tror jag helt säkert. Det är hur lätt som helst att fixa sin egen olja med örter och smaker som man tycker om. Jag brukar ta det som finns ute för tillfället, och så fryser jag in överskottet för framtida bruk. Hela vintern har vi gjort majonnäs på örterna från kryddträdgården i höstas. Är inte färgen helt fantastisk förresten? Stod en stund och tittade ner i blandaren, kunde inte se mig mätt.
Blanda så kort som möjligt precis så att osten fördelas i degen.
Lägg degen i en oljad plastlåda och låt vila 1–2 timmar med en vikning under tiden. Se så ljusgrön och fin den är, här precis efter vikningen bredvid den vanliga levaindegen som ska bli frallor.
Jag tycker att bröd med ost gör sig bäst när de får självspricka, det kan vara svårt att få till snygga snitt när det är ostkuber i vägen. Därför formade jag till avlånga bröd, med en djup skarv i mitten som fick jäsa med skarven neråt på mjölat träplank över natten.
Värm ugnen till 275° med plåt eller baksten inne. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande, gärna med bakplåtspapper under så att du inte får ost som bränner fast i ugnen. Skjutsa in pappret med bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter. Öppna luckan ett par gånger mot slutet av baktiden för att vädra ut ångan så att skorpan kan bli riktigt krispig.
Det är alltid lika spännande att provsmaka ett nytt bröd för första gången. Alla i bageriet samlas och tycker till. Den här gången satte vi receptet på första försöket, det var alldeles lagom mycket löksmak. Lite diskret men ändå märkbar, så som jag ville ha det.
Ante som älskar alla former av lök kom in lagom till frukost och utnämnde sig själv till lökexperten, så hans ord vägde naturligvis tungt. Det blev med beröm godkänt.
Det är så fint att han lagar all mat i familjen. Efter intensiva dagar i bageriet är det inte alltid jag orkar ställa mig vid spisen hemma, det faller sig lätt så att jag tar hand om tvätt och hundbestyr istället. Just den här dagen blev extra lång, med massor av produktion och planering inför påsken. Vilken lycka då att få komma hem till en grillbuffé med två olika sallader.
Och påskbröd till grillbuffén såklart. Nu blir det en vilsam kväll, för imorgon är det dags för det stora baket till skärtorsdag.
Ser ljuvligt gott ut Sara!
Fin Glad Påsk till Dig och de dina! Kram Gizze
Önskar dig det samma, Gizze! Kram!
Vad gott det ser ut! Vad duktig du är på att baka☺