Före och efter: Köksträdgården

solhaga_tradgardskarta

Sista delen i min före- och efter-serie om trädgården och min absoluta favorit bland förvandlingarna. Vi har nu tagit oss runt hela huset ända bort till köksträdgården bakom nya gårdshuset.

kokstradgard_fore_5015Före. Välkomna till en mörk och murrig kompost där gamla säckar med hönsgödsel och skärvor från bortslängda krukor täcks av vildvuxna hallon. Bilden är tagen precis efter att gårdshuset till vänster var färdigbyggt sommaren 2014. Till höger ser vi grannens uthus. Det var när vi tog ner ett gigantiskt barrträd som skuggade den här platsen som vi upptäckte att här fanns potential. Skugga på morgonen och sol från lunch och framåt, i ett helt skyddat läge.

kokstradgard_efterEfter. Idag är den här platsen mitt paradis på jorden. En liten plätt där jag kan sitta utan att någon ser mig.

underarbetet_5212Vi började med att låta våra grävarvänner på Maskintjänst i Boberg göra grundarbetet. En slät och stabil yta med gropar där odlingsbäddarna skulle placeras. Eftersom vi har så mycket organiska mjuka former i trädgården tyckte vi att det kunde vara dags för lite räta linjer och struktur.

kokstradgardenVärldens bästa snickare JB och Peter murade sedan odlingsbäddarna av riktigt fint gammalt tegel. Längs huset lades några rader kullersten. Kanten mot ligusterhäcken längst bak och gräsmattan längst fram gjorde vi av stenarna från gamla stallgolvet i uthuset som vi fick gräva upp när vi byggde bageriet.

kokstradgard_vinter_6961I våras kom jorden på plats, och ett pilstaket från Salixprodukter i Heberg. Här sitter Ante, min mamma Bodil och jag och tar oss en Gammel Dansk medan vi funderar på vad som ska odlas i bäddarna.

kryddtradgard_6185Juni. I de två bäddarna till vänster odlar vi alla kryddorna till bageriet. Vi lyckades nästan bli självförsörjande på bladpersilja till persiljepeston, och allt möjligt gott man kan stoppa i en örtmajonnäs, en god sallad eller i vårt Slöingebröd som vi försöker variera varje dag. Gräslök, citronverbena, oregano, timjan, rosmarin, citrontimjan, salvia, mynta och koriander. Rottingstolarna är från Sika Design, brickbordet har jag fått av min mormor en gång i tiden. basilikaDet är allt fler som vill komma till Solhaga och baka pizza, därför har vi sett till att ha rejält med färsk basilika som behövs till den kallmixade tomatsåsen. Recept i repris:

Tomatsås från Prostens Pizza
1 burk krossade tomater (ca 400 g)
2 msk tomatpuré
2 rivna vitlöksklyftor
1 dl finhackad färsk basilika
1 1/2 dl finriven parmesan eller grana padano
salt och nymalen svartpeppar
en skvätt olivolja

syrenhortensiaBakom basilikan – Vipphortensia Vanille Fraise Renhy. Först är blommorna vita, sedan skiftar de över i rosarött.

krasse_dahliorBuskkrasse Black Velvet och slingerkrasse Crimson emperor väller ut under rödbladiga judasträdet Cercis canadensis Ruby Falls

vallmo_8970... och på andra sidan ett hav av Vallmo The Giant och Pionvallmo i svart, rosa och vitt.

pipranka_plankLängs pilstaketet går en ligusterhäck fram till planket och dörren, bakom vilken vi förvarar vattenslangar, krukor, överbliven sten och annat som inte gör sig så bra på bild – och inte i verkligheten heller för den delen. Där i hörnet har vi satt en pipranka som jag hoppas ska klättra över till andra sidan. En av de absolut finaste klätterväxter jag vet.

dahliaDenna dahlia fick jag i present av Kalle på FABO, som tack för att jag tog fram ett speciellt hälsobröd till deras vårfest. Det är en gammal sort, vet tyvärr inte vad den heter.

dahlia2Och den här dahlian har vi fått av grannen Marie. Ett par knölar har på några år blivit ett helt buskage. Varenda höst och vår undrar jag varför jag håller på och gräver upp och ner dessa knölar. Det finns väl enklare sätt att fylla sina rabatter? Men varje augusti-september känns det bara så värt det. I våras klippte jag ner skotten som kom upp och har nu helt makalöst fina dahlior, riktigt buskiga med massor av blommor.

jessica_pj_ante_25Så många fina stunder vi har haft i det här hörnet i sommar. Här är Jessica och Per- Johan på besök.

slingerkrassePojken gosar i gruset.

artorTillgång på färska sockerärtor och färsk koriander är nog det jag gillar allra mest.

koriandersallad_6336Jag vet inte hur många krispiga sallader med koriander jag har satt i mig under sommaren och hur jag ska klara mig utan detta nu när hösten kommer. Här är mitt recept:

Krispig sallad med koriander och nötter
Gör en dressing på olja, vinäger, en skvätt fin soja, limesaft, honung, hackad chili, pyttelite vitlök, riven ingefära, salt och peppar. Häll den över valfria krispiga grönsaker – ärtskott, rädisor, fänkål, groddar, och så vidare. Toppa med hackad färsk koriander och rostade cashewnötter.

uppifran_9928Säsongen går mot sitt slut och en lätt melankolisk känsla infinner sig i vårt hemliga hörn. Jag hoppas innerligt att det mesta överlever vintern. Om inte annat får man väl se det positiva i att det kanske blir en och annan plats ledig till något helt nytt.

6 reaktioner på ”Före och efter: Köksträdgården

  1. Hej, hamnade på din sida och blev fast. Du skriver fantastiskt, man vill bara se och höra mer. Lycka till med allt!

    1. Tack snälla, Inger, så roligt att du hittade hit! Bageriet har tagit all min tid nu i pandemin, men jag hoppas kunna blogga mer framöver!

  2. Wow så fint 😍 jag blir så inspirerad att fortsätta förändra/förbättra i våran villaträdgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s