Surdegsknäckebröd med massor av frön

Jag kan inte ge upp tanken på det perfekta knäckebrödet. Undrar om det här kan vara rätt recept? Ante tyckte i alla fall att det var rekordgott och att det får allt från Wasabröd att framstå som gammal kartong.

Man kan också baka rågbröd av den här degen, då hoppar man bara över de 400 grammen grovt rågmjöl i slutet av receptet.

Kväll
Rågsurdeg
50 g rågsurdeg
125 g vatten
100 g rågmjöl
Blanda och låt stå i rumstemperatur över natten.

Skållning
100 g helt bovete
100 g hel råg eller dinkel
Häll 500 g kokande vatten över. Låt stå över natten.

Nästa dag
Blanda skållning och rågsurdeg med
15 g honung som du löser upp i 50 g vatten
25 g rapsolja
50 g rivet äpple, eller allra helst jästa äpplen från en äpplejäst
50 g solroskärnor
50 g linfrö
25 g pumpafrö
25 g hampafrö
200 g fint rågmjöl
200 g vetemjöl
400 g grovt vetemjöl, eller så mycket som behövs för att degen ska bli fast och fuktig, inte kletig eller smulig.
20 g havssalt

Blanda ordentligt och låt degen vila en halvtimme.

Kavla ut en bit deg så tunt du kan nvänd mycket grovt rågmjöl. Kavla gärna degen direkt på bakplåt med papper så blir det enklare sedan. Spruta lite vatten på med blomspruta och strö på flingsalt och valfri smaksättning; kummin, sesamfrö, rosmarin… rulla ett extra varv med kaveln för att trycka ner smaksättningen i degen och avsluta med kruskavel för att få till den rätta sprödheten. Skär sedan degen i valfria former, minibitar för ostbricka, långa grissini, standardknäckebitar, pepparkaksformar. Jag brukar dela med pizzahjul, det är lättare än kniv. Flytta isär bitarna lite.

Grädda bröden i 250 C i 8 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Gräddningstid beror lite på ugn och degens tjocklek, kolla noga i slutet så att de inte blir brända. Men inte heller för kort, då kan de bli sega. Ta ut dem och låt svalna på ett galler. Håller länge i tät burk.

15 reaktioner på ”Surdegsknäckebröd med massor av frön

  1. Jag har aldrig bakat knäckebröd, men ingressen får mig att vilja göra det på en gång. Är det extremt hårda bitar, eller kan man äta dem utan att bara fokusera på tuggandet? ;)

    Fint foto också! Keep it up!

    /Björn

  2. Vad är en ”råsurdeg”? (Första gången jag e inne på denna blog så kanske missat nåt?)

  3. Vissa tycker att man ska jäsa degen till ett knäckebröd.

    Hur tänker du om det – jäsa eller inte jäsa?

    Kör snyggt i köket!

    Hälsar Martin

    1. Hej Martin, bra fråga! Jag tänker att det går bra att låta bli att jäsa om man har bråttom. Men allra helst ska man nog jäsa, det är då som smakerna utvecklas. Jag ska testa och jämföra någon dag!

      1. Hej!

        Supergott blev det. Men mycket deg! Kan man frysa in, eller kanske ha den i kylen några dagar?

      2. Hej Hannes, kul att det blev bra! En bit kan du nog spara i kylen i max ett par dagar. Frysa har jag aldrig testat, men jag tror inte att det är så bra. Det är bara att kavla på :)

      3. Tack! Kanterna blev ofta lite för hårt gräddade. Kan man sänka temperaturen något och kanske då öka gräddningstiden lite, eller skulle detta kunna sabba konsistensen?

        Allmän undring: har surdegen någon funktion i knäckebröd, förrutom smak? Är jäsegenskaperna viktiga här?

      4. Hej Hannes! Om kanterna blir brända kan du sänka temperaturen eller korta gräddningstiden, det där beror lite på ugnen. Om knäcket blir mjukt kan du torka det på eftervärmen.
        Rågsurdegen har en funktion, även knäckebröd ska jäsa även om de är platta :). Numera låter jag degen jäsa en stund framme, sedan kavlar jag och naggar innan gräddning. Knäcket ska resa sig en aning i ugnen. Lycka till!

  4. Hej Sara. Jag har en liten fundering bara…det står att man kan hoppa över dom 400 grammen grovt rågmjöl om man ska baka bröd istället. I receptet står det dock 400 gram grovt VETEmjöl i slutet. Jag står precis och ska baka knäckebröden och gissar på att rågmjöl är det rätta. (Knäckebrödet ser väldigt gott ut på bilden förresten) :-)

    1. Hej Ann, du har såklart rätt, grovt rågmjöl ska det vara! Jag ändrar detta i inlägget, tack och lycka till med knäckebaket!

  5. Tack för alla fantastiska recept du delar med dig av. Jag provade att baka knäckebrödet till jul och det var jätte gott men jag fick inte tag i hampafrön. Nu tänkte jag göra ett nytt försök men jag undrar om du brukar använda oskalade eller skalade frön?
    /Jenny

  6. Hej! jag har bakat detta knäckebröd otaliga gånger och det har blivit en storfavorit som jag har spridit till många! Jag har improviserat lite med olika innehåll, och t ex testat rågkross i stället för hel råg. Vi brukar vara två som hjälps åt när vi kavlar och gräddar, så går det undan att göra många plåtar. Tusen tack för ett underbart recept som har givit många goda stunder!

Lämna en kommentar