Fredagsmys med hembakta tortillas

Den här helgen stannar vi i stan, vilket betyder fredagsmys med film och tacos. För en stund sedan stod jag nere på Hemköp och klämde på en förpackning vetetortillas från Santa Maria och tänkte hur svårt kan det vara?

Inte svårt alls, kunde jag konstatera en stund senare. För mjöl, vatten, salt, bakpulver, olja och stekpanna fanns ju hemma. Och förtjockningsmedlet kändes det som om jag kunde hoppa över. Jag bakade med vete som man gör i Norra Mexiko, men det går tydligen också bra med majsmjöl om man inte tål gluten.

6-8 tortillas
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1,5 msk majsolja eller annan neutral olja
1,5 dl vatten

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt olja och vatten och arbeta till en smidig deg. Låt degen vila i 30 minuter.
Dela i 6-8 lika stora bitar och rulla till bollar. Kavla ut varje boll på mjölat bakbord till 1 mm tjocklek.
Grädda i stekpanna utan matfett på medelhög värme i 1–2 minuter på varje sida. Det är viktigt att inte grädda för länge, då blir de hårda.

Lägg plastfolie eller handdukar mellan dina färdiga tortillas så att de inte fastnar i varandra. Täck över med handduk så att de håller sig varma och mjuka. Servera så snart som möjligt, de är allra godast när de är nygräddade. Om det blir några över kan du lägga dem i en lufttät burk, de håller i några dagar. Värm en liten stund i mikron innan du ska äta dem.

14 reaktioner på ”Fredagsmys med hembakta tortillas

  1. Helrätt!
    Det är slående hur vissa färdigrätter har invaggat en i någon form av självklarhet att de just ska vara färdiga. Det där såg ju riktigt gott ut. För mig tog det 39 år innan jag började tänka att våfflor ursprungligen inte gjordes från pulverpåsar. Och 10 minuter senare insåg man vad man missat lika länge.

    Hemmabakat regerar!

    /Hanseric

  2. Jag kan bekräfta att det smakar lika gott som det ser ut. Och som ni ser på bilden knökade jag ned lite skön korv från italien vilket jag hoppas alla ”zapateros” ursäktar.

  3. Nu har jag sparat ned receptet så nästa gång vi äter tacos skall jag baka dessa bröd.

    Har länge faktisk tänkt leta upp recept på tortillabröd eftersom jag inte tål de som finns i affären så 1000-tack för receptet!

  4. Ikväll ska jag testa ditt recept på tortillas! För har tänkt precis som du ”hur svårt kan det vara”? Till dessa bröd serveras stekt och kryddad lammfärs, varm tomatsalsa, machésallad, hackad schalottenlök, riven ost och någon dressing, har ett par öppnade flaskor i kylen. Bästa med den här typen av mat är att allt blir gott :-).

  5. underbart va länge sen jag gjorde egna tortillabröd
    men så glömde vi köpa det idag så är i fullgång å gör det nu :)
    tack

  6. Hej.
    Jag undrar om det går lika bra att göra dessa tortillas till lördagsmys som fredagsmys?
    Mvh
    Lördagskillen

    1. Hej Lördagskillen, det kan du fethaja att det gör! Passar även för måndagsmys, tisdagsmys, och så vidare. Kram från Sara ”24-7-mys” Wennerström :)

  7. Hej.

    Kan man göra bröden dagen innan man ska steka dom?. Eller blir dom ”torra” om dom ligger redo över natten?

  8. hej och tack! Alla ingredienser hemma utom brödet och vet jag nu att jag kan baka själv!!!

  9. Hej Sara, hittade ditt recept när vi skulle göra tortillas. Tyvärr katastrof. Vi gjorde med majsmjöl men blev extremt torrt. Fick ösa i olja, men blev ändå en mjölig torr pannkaka. Som tur är var allt annat gott men bröden oätbara. Tack ändå

    1. Oj, det var inte något att tacka för alls verkar det som! Jag har själv aldrig provat med majsmjöl och det var ett bra tag sedan jag skrev det här, men det är klart att majs har andra bakegenskaper än vete. Tar bort det från receptet, för det verkar som att det funkar bra med vete. Hoppas det går bättre nästa gång!

Lämna en kommentar