Det här är Nils Emil Ahlins Citrontarte med rårörda svarta vinbär, som är en av den här sommarens absoluta favoriter. Den har stil och klass helt enkelt. Perfekt som uppfriskande avslutning på en stor middag.
Pajdeg
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
150 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten
Fyllning
3 dl pressad citronsaft
5 st ägg
200 g strösocker
1 dl vispgrädde, lättvispad
Tillbehör
Rårörda svarta vinbär
ev lite vispad grädde
1. Pajdeg: Hacka ihop smör, vetemjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i kylen minst 1 timme. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
2. Kavla ut degen och klä en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter i 175 grader varm ugn.
3. Om det blivit sprickor i pajskalet, pensla det med uppvispad äggula (så att inte smeten läcker ut).
4. Fyllning: Sänk ugnstemperaturen till 130 grader. Vispa grädden lätt i en bunke. Vispa ägg och socker i en annan bunke så att det är ordentligt blandat – men inte för länge. Rör ner citronsaften. Sila smeten. Rör ner den lättvispade grädden i smeten. Fyll pajskalet och grädda i 130 grader varm ugn tills massan stannat (originalreceptet säger 15–20 minuter, men jag brukar grädda den ca 45 minuter).
5. Servera citrontarten med rårörda svarta vinbär och eventuellt lite vispad grädde.
Rårörda svarta vinbär
Blanda svarta vinbär och socker (2 dl socker till 1 liter vinbär). Låt stå ca 1/2 timme tills sockret börjar lösa sig. Rör blandningen en stund med en gaffel så att en del av bären blir mosiga.