Kunskapsnivå noll

Synd att någon tog bort tvättgrytan som har stått till vänster om ugnen.
Synd att någon tog bort tvättgrytan som stod till vänster.

Min kunskap om gamla bakugnar är skrämmande liten. Jag vet inte ens om jag har tänt en brasa själv någon gång. När sotaren var här fick han till och med förklara hur det går till att baka i stenugn. Att man först eldar inne i själva ugnen, sedan rakar ut glöden och därefter sätter in bröden. Själv trodde jag att själva elden skulle brinna i något annat utrymme, typ under ugnen. Ja, ni hör ju själva vilken nivå jag befinner mig på.

Strax till vänster om ugnen är några murstenar lösa. Det är säkert någon som har brutit sönder ugnen för att få loss tegel till något annat byggprojekt, tänker jag. Nej då, där har tvättgrytan stått, får jag veta av grannen (som råkar jobba som länsantikvarie).

På väggen till höger hänger brödspade, en träraka och något som för mig ser ut som en pinne med halm på. För hundra år sedan visste säkert alla vad den hette. Typ askfösare, stråmeja eller glämming. Jag blir melankolisk och tänker på all kunskap som försvunnit med alla de människor som har bakat och nu inte finns mer. Tittar på pinnen med halm och känner mig som en riktig amatör. Men samtidigt helt övertygad om att mitt stenugnsbröd kommer att bli fantastiskt. Jag räknar kallt med att det här kommer att gå hur bra som helst.

På a svarar vi ähum, träraka? På b brödspade och på c »vet inte« och på d känner vi oss också rätt okunniga.
På a svarar vi ähum, träraka? På b brödspade och på c »vet inte« och på d känner vi oss också rätt okunniga.

3 reaktioner på ”Kunskapsnivå noll

  1. Ska bli mycket spännande att följa stenugnens utveckling! Och kanske så småningom få sig ett bett på en stenugnsbakad knäckeskiva?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s