Blanda en deg enligt Saras suraste rågbröd. Ta en bit av den kletiga degen och blanda i grovt rågmjöl tills den går att kavla. Använd rikligt med mjöl under utbakningen.
Kavla gärna degen direkt på bakplåt med papper så blir det enklare sedan. Spruta lite vatten på med blomspruta och strö på valfri smaksättning; kummin, gourmetsalt, sesamfrö, linfrö, solrosfrö, rosmarin… rulla ett extra varv med kaveln för att trycka ner smaksättningen i degen.
Skär sedan degen i valfria former, minibitar för ostbricka, långa grissini, standardknäckebitar, eller varför inte använda pepparkaksformar till julknäcket? Jag brukar dela med pizzahjul, det är lättare än kniv. Flytta isär bitarna lite.
Grädda bröden i 250 grader i 8 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Gräddningstid beror lite på ugn och degens tjocklek, kolla noga i slutet så att de inte blir brända. Ta ut dem och låt svalna på ett galler. Håller länge i tät burk.
2 reaktioner på ”Surdegsknäckebröd”