Det är inte svårt att baka ett imponerande knäckebröd. Var bara noga med att kavla riktigt tunt, för det finns inget tristare än halvsegt knäcke. Riktigt tunt ska det vara.
Du behöver
50 g jäst
5 dl lättmjölk, 37 C, det går även bra med vanlig mjölk lite utspädd med vatten
2 tsk salt
6 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
grovt mjöl till utbakning
(Det här blir ganska mycket deg, man kan med fördel halvera receptet).
Gör så här
Rör ut jästen i ljummen mjölk. Tillsätt salt och mjöl. Blanda till en deg och dela i 6 bitar. Rulla bitarna till bullar och låt dem jäsa i 20-30 minuter.

Kavla ut varje bulle till en rektangel så tunt som du vill ha det (supertunt är gott!) och använd mycket mjöl. Kavla gärna degen direkt på bakplåt med papper så blir det enklare sedan. Spruta lite vatten på med blomspruta och strö på valfri smaksättning; kummin, gourmetsalt, sesamfrö, linfrö, solrosfrö, rosmarin… rulla ett extra varv med kaveln för att trycka ner smaksättningen i degen. Skär sedan degen i valfria former, minibitar för ostbricka, långa grissini, standardknäckebitar, eller varför inte använda pepparkaksformar till julknäcket? Jag brukar dela med pizzahjul, det är lättare än kniv. Flytta isär bitarna lite.
Grädda bröden i 250 C i 8 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Gräddningstid beror lite på ugn och degens tjocklek, kolla noga i slutet så att de inte blir brända. Ta ut dem och låt svalna på ett galler. Håller länge i tät burk.
gör detta knäckebröd just nu! tillsatte linfrön. dock bakar jag med glutenfritt mjöl och har varken mjölk eller jäst i. (okej, man kan nog inte säga att jag gör just detta knäckebröd med tanken på mina ändringar i receptet)hehe får se hur det blir :)
:D Lycka till, det blir säkert bra!
Vilket grymt gott knäckebröd =) Tack för att du delade med dig av ditt recept =)
Gjorde detta knäckebröd igår! Mums vad gott. Ett tips är att torka knäckebröden efteråt på 50-100 grader med öppen lucka så att de blir riktigt knapriga. Det är verkligen inte gott med sega knäckebröd! Tack för receptet.. Enkelt och snabbt! Kommer definitivt att göras fler gånger.
Hur länge hade du dem på torkning?
Ungefär i ett dygn! Men det kan säkert vara olika beroende på hur grönkålen är från början.
Tänkte bryta av surdegsbaket lite och ge mig på knäckebrödsbak som omväxling, och dök på ditt recept när jag letade.
Resultatet blev riktigt nice, så jag kan bara ge dig högsta betyg för denna.
Ett litet tips när det gäller smaksättningen är att mala kryddorna, ex kummin etc i en kaffekvarn och blanda i mjölet direkt för en riktigt fyllig smak.
Bra recept och trevlig sida jag gärna besöker igen. :)
Testade dessa igår! Grymt goda, absolut inte sista gången.
Tack så mycket
Kjell
Jag bor på thailändska landsbygden och har inte tillgång till grovt rågmjöl.
Funkar det utan, eller vad kan jag göra?
Hej Jan, du kan ta vilket mjöl som helst egentligen, det blir ett annat resultat bara. Det kanske finns någon spännande thailändsk variant du kan prova?
Hej Sara,
Tänkte prova ditt snabbknäcke nästa helg så det blir klart till Julbordet. -Hur är det med frysning av knäckebrödsdegen, kan ju vara ett snabbt sätt att få till ett färskt knäckebröd eller om man inte hinner grädda allt =)
Mvh Calle
Letade efter ett enkelt knäckebröd och hittade hit. Ville ha ett knäckealternativ istället för vanliga kakor så tillsatte lite sirap, kardemumma och socker. Beroendeframkallande :)