Liten baguette för nybörjare, dag 1

morgonbaguetter_0385Det spelar ingen roll om du aldrig har bakat förut i hela ditt liv. Om du bara tar dig några minuter och slänger ihop den här degen kommer du att äta jättegoda småbaguetter till frukost imorgon.

Blanda
6 g färskjäst
4 dl vatten
1 dl filmjölk eller yoghurt (det går ocskå bra med vatten i stället)
11 dl vetemjöl
2 tsk medelgrovt havssalt

Gör så här
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt resten. Om du har degblandare, kör först 5 minuter utan salt, sedan 3-5 minuter med salt.
Låt stå i en bunke, övertäckt med plast, i kylen över natten.

I morgon när du vaknar är det första du gör att sätta ugnen på 250 grader. Medan den blir varm, häll försiktigt ut degen på en plåt med bakplåtspapper och lite mjöl. Dra försiktigt ut till en fyrkant och klipp med en sax, först tre gånger på längden, sedan en gång på tvären så att du får sex små avlånga baguetter. Flytta isär dem så mycket du kan och var försiktigt så att degen inte pöser ihop.

När du sätter in plåten, kasta in ett halvt glas vatten och stäng luckan fort som tusan så att ångan stannar kvar. Grädda i ca 20 minuter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s