
Vi är på födelsedagskalas hos min bror Kaspar med familj, och som vanligt bjuds det på bröd av hög klass. Dagen till ära har han experimenterat lite med ett favoritrecept, som i vanliga fall innehåller endast vetemjöl, vatten, jäst och salt. Vitt bröd är godast och blir ofta bäst, tycker Kaspar. Men om man ändå vill ge magen lite mer att jobba med kan man göra så här:
Du behöver
5 g jäst
4 dl vatten
1 dl linfrö
10 g havssalt
4 dl vetemjöl special
4 dl vetemjöl fullkorn
Gör så här
1. Blanda jäst och vatten. Tillsätt linfrön, mjöl och salt. Täck med plast och låt stå i kylen 8–12 timmar.
2. Häll ut degen på mjölat bakbord. Dra ut till en fyrkant och vik kanterna inåt mitten ett par gånger. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Låt degen jäsa en halvtimme. Dela sedan till fyra baguetter, som du försiktigt snor några varv och lägger på en plåt med bakplåtspapper. Eller sätt in degen i ugnen precis som den är om du vill ha ett helt bröd.
4. Kasta in ett halvt glas vatten i ugnen när du sätter in plåten. Sänk till 225 grader och grädda i ca 25–30 minuter och lufta gärna några gånger under tiden om du vill ha knaprig skorpa. Ordentligt med färg ska baguetterna ha.

En reaktion på ”Kaspars festliga fullkornsbaguette”