Kaspars festliga fullkornsbaguette

Kaspar tycker absolut inte att vi ska fota hans alster förrän han har delat det stora brödet på mitten.
Kaspar tycker absolut inte att vi ska fota förrän han har delat det stora brödet på mitten.

Vi är på födelsedagskalas hos min bror Kaspar med familj, och som vanligt bjuds det på bröd av hög klass. Dagen till ära har han experimenterat lite med ett favoritrecept, som i vanliga fall innehåller endast vetemjöl, vatten, jäst och salt. Vitt bröd är godast och blir ofta bäst, tycker Kaspar. Men om man ändå vill ge magen lite mer att jobba med kan man göra så här:

Du behöver
5 g jäst
4 dl vatten
1 dl linfrö
10 g havssalt
4 dl vetemjöl special
4 dl vetemjöl fullkorn

Gör så här
1. Blanda jäst och vatten. Tillsätt linfrön, mjöl och salt. Täck med plast och låt stå i kylen 8–12 timmar.
2. Häll ut degen på mjölat bakbord. Dra ut till en fyrkant och vik kanterna inåt mitten ett par gånger. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Låt degen jäsa en halvtimme. Dela sedan till fyra baguetter, som du försiktigt snor några varv och lägger på en plåt med bakplåtspapper. Eller sätt in degen i ugnen precis som den är om du vill ha ett helt bröd.
4. Kasta in ett halvt glas vatten i ugnen när du sätter in plåten. Sänk till 225 grader och grädda i ca 25–30 minuter och lufta gärna några gånger under tiden om du vill ha knaprig skorpa. Ordentligt med färg ska baguetterna ha.

kasparbröd_0486
Så där ja. Kaspar är inte helt nöjd med att bubblorna ligger samlade i klump längst upp i brödet. Men det var jätegott ändå.

En reaktion på ”Kaspars festliga fullkornsbaguette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s