Idag fick mina försökskaniner på Rubrik smaka på mitt senaste påhitt – ett bröd med bara dinkel. Dinkelsur, hela dinkelkorn och dinkelmjöl i två olika grovlekar från Berte Qvarn. Det blev extra plus i kanten för tuggmotstånd i form av de hela dinkelkornen.
Bakom brödet till höger sitter Pernilla, min bloggsyster. Vi började spela cello ihop när vi var nio, jobbar nu på samma ställe och har varsin matblogg. Hennes heter dagensrecept.com.
100 % dinkelbröd
Dag 1
250 g hela dinkelkorn
500 g vatten
skålla och låt stå över natten.
Gör en dinkelsurdeg genom att ta lite av någon annan surdeg och mata med dinkelsikt och vatten. Jag tog min grahamssurdeg.
Dag 2, morgon
300 g dinkelsur
400 g vatten
600 g dinkelsikt
Kör i degblandare i några minuter, lägg sedan i en inoljad plastlåda och låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek. Den fördeg som inte går åt till brödet kan du spara i kylen i några dagar.
Dag 2, kväll
Häll bort vatten från dinkelkornen och blanda dem med
600 gram fördeg
1000 g vatten
10 g jäst
700 g dinkelmjöl fullkorn
700 g dinkelmjöl siktat
25 g havssalt
Kör i degblandare 6 minuter utan salt och 3 minuter med salt.
Låt vila 2 timmar.
Dela degen i 3-4 delar, rundriv eller vik ihop och lägg i mjölade jäskorgar. Låt jäsa i kylen över natten.
Dag 3
Sätt ugnen på 250 grader. Lägg upp bröden på plåt, snitta och sätt in i ugnen samtidigt som du slänger in ett glas vatten. Lufta efter 10 minuter och sänk till 200 grader. Total gräddningstid cirka 30 minuter eller tills brödet har en innertemperatur på 98 grader. Lufta gärna någon extra gång under bakningen.