Bakningen – mitt öde

Nio skäl att bli vidskeplig, säga upp sig och sadla om till bagare på riktigt:

1. Jag har bakningen i blodet. Min morfars far Peter Asmus Asmussen var bagare i Sønderborg. Hans specialitet var rugbrød och rundstykker, enligt min mormor Hanna. Han vispade all grädde för hand, för att den blir luftigare då.

2. Jag är uppväxt i Jörlanda, home of the Jörlanda-limpa.

3. Jörlanda ligger i Stenungsunds kommun. Ante frågade i dag om namnet på orten har koppling till stenugn. Jag vill gärna tro det.

4. Vi köper ett hus som råkar ha en stenugn.

5. Huset ligger 500 meter från Berte Qvarn.

6. Fastigheten är klassad som handelsplats, vi får alltså lov att sälja något här. Typ bröd.

I två år trodde vi att det var en låda. Men det var det inte. Det var ett bakbord. 5. Den breda lådan i köket har inget bakstycke vilket är rätt irriterande, saker trillar ner i skåpet hela tiden. Men det är ju ingen låda, det är ett bakbord‚ påpekar snickaren JB sådär två år efter vi har flyttat in.

Här står det om en ny vändning i Wennerström-affären.
Här står det om en ny vändning i Wennerström-affären.

6. När vi river upp en gammal matta i vardagsrummet hittar vi Hallandsposten från 1964 där man kan läsa om »en ny vändning i Wennerström-affären«. Då handlade det om spionen Stig. I dag kan man tolka det som att huset försöker säga till mig att trampa upp en annan stig, lämna mitt ytliga storstadsliv och baka på heltid.

7. Flera i familjen har bemärkelsedagar med stark koppling till olika bakverk.
• Jag har namnsdag i fruntimmersveckan (har alltså diverse tårtor uppkallade efter mig).
• Jag gifter mig med Ante som fyller år 6 november (Gustav-Adolf-bakelse-dagen).
• Vi får vårt första barn Max den 4 oktober (Kanelbullens dag)

8. En av mina vanligaste felstavningar när jag skriver snabbt på tangentbordet är möjligheter. Det blir lätt att jag skriver mjöligheter.

9. Jag har för låg ämnesomsättning och måste äta levaxin varje dag. Om man tar bort ett x blir det levain. Spooky!

5 reaktioner på ”Bakningen – mitt öde

  1. Bevisningen är mördande övertygande. Du glömde att din faster var hushållslärare (och hade både mig och min mor i hemskunskap, faktiskt.) Men jag är förvånad över att du inte visste hur ett bakbord ser ut. Vi hade ett hemma som alltid var mjöligt och egentligen inte var bra för det kasade runt på bänken när man knådade.

    Lycka till med bageriet!

  2. I hear you! Finns det något mer att diskutera menar jag? Ta nu och flytta ner på riktigt och bli bagare. Mannen kommer dessutom inse att det är lätt som en plätt att pendla till gbg! (Hoppas jag…) Du är varmt välkommen att diskutera det hela vidare över lite pepparkaksbak på torsdag eftermiddag (alltså imorgon) hos mig. Eller om jag kommer till dig? Då kan du även få receptet på kalix-pepparkakorna (alltså degen). Lite extra kryddiga och vansinnigt goda….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s