
I dag åkte de sista äpplena ner från träden på Solhaga. Beskärningen i somras var synnerligen framgångsrik, äpplena är stora och söta. När vi tog över huset hade ingen brytt sig om äppelträden på ett tag. Vi tog en tredjedel av vattenskotten förra sommaren, och resten nu i juli. Då gallrade vi rätt rejält också så att inga äpplen hängde tätt ihop. Nu ska jag sätta äpplejäst så att det kan bli en ny levain och gott bröd till nästa helg då det ska firas jämn födelsedag i familjen.
Dag 1
Sätta äpplejäst
Blanda 400 g ljummet vatten, 200 g rivet äpple (med skal) och 25 g honung i en skål. Rör om någon gång varje dag. Till slut börjar det jäsa.
Dag 5
Sila bort äpplena och häll upp vätskan i en flaska. Du har nu gjort en äpplejäst som du ska starta surdegen med.
Starta surdeg
200 g surdeg av vete
250 g vetemjöl
300 g äpplejäst
100 g vatten
Låt stå i kylen över natten.
Dag 6
Göra levain
300 g av vetesurdegen du startade i går
400 g vatten
300 g vetemjöl
200 g fint rågmjöl
Kör i degblandare i några minuter, lägg sedan i en inoljad plastlåda och låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek. Du har nu en levain som du kan baka med, eller spara i upp till en vecka i kylen.
2 reaktioner på ”Levain på äpplen”