Dinkelring med levain och total harmoni

IMG_2464

Just nu är det så mysigt på Solhaga att jag måste nypa mig i armen. Ante och jag är bakis efter Mettes hejdundrande 40-årskalas på Heagårds skafferi i går. Smoking, paljetter och höga klackar var exakt vad vi behövde efter att knappt ha kunnat se varandra genom molnen av byggdamm de senaste veckorna. Jag har dansat så mycket att jag skulle behöva en rollator. Ändå hoppar jag upp och ner från olika stolar och hänger upp lampor i extas över att vi har fått vårt kök tillbaka. Vi har en del kvar att göra och vår Aga Falcon Rangemaster Classic 110 Deluxe med dubbelugn och fem gasbrännare kommer från England först om sex veckor. Känns i högsta grad som lyxbekymmer faktiskt. Det glöder i nya kaminen och i näsborrarna blandas lukten av ved, fräst lök och nybakat bröd. Ante och Max lagar rotfruktssoppa och jag har bakat en dinkelring som grannen Marie ska få för att hon var så snäll och körde oss till festen i går.

Dinkelring med levain

1100 g vatten
7 g jäst
600 g levain, eller vetesurdeg om du inte har levain
1000 g vetemjöl
500 g siktat dinkelmjöl

IMG_0656
Ringen jäste med stöd av en margrethe-skål.

Kör i tre minuter på låg växel och 6 minuter på mellanväxel.
Tillsätt 28 g havssalt och kör i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i inoljad plastlåda i 2 timmar.
Dela degen i fyra bitar och vik dem som treslag. Rulla sedan ut till en lång baguette som du sätter ihop till en ring. Jag använde en margreteskål som stöd när den skulle jäsa, det gäller bara att mjöla ordentligt på insidan så att skålen inte fastnar i degen.

Låt jäsa i rumstemperatur i cirka 2 timmar, eller i kylen över natten. Sätt ugnen på 250 grader och sätt en tom plåt på nedersta falsen. Snitta och sätt in bröden (två på varje plåt). Lägg några isbitar på den nedre plåten. Sänk till 230 grader. Släpp ut ånga efter 10 minuter, och lufta ytterligare ett par gånger under gräddningstiden (som totalt hamnar kring 25–30 minuter). Om du är osäker, kolla med stektermometer. Bröden ska ha en innertemperatur på 98 grader.

Så här glamourösa var vi i går. Hur vi ser ut i dag tänker jag inte avslöja.
Så här glamourösa var vi i går. Hur vi ser ut i dag vill ni inte veta.
Ett nästan färdigt kök. Piano och lampor på plats.
Ett nästan färdigt kök. Piano och lampor på plats.
Förnicklade detaljer på kaminen, som är från Fredericia, Norge, cirka 100 år gammal.
Förnicklade detaljer på kaminen, som är från Fredericia, Norge, cirka 100 år gammal.
Kamingolvet. Svart trädgård heter plattan, från Marrakech design.
Kamingolvet. Svart trädgård heter plattan, från Marrakech design.

3 reaktioner på ”Dinkelring med levain och total harmoni

  1. Nu visade jag Eric bilderna på alltihop.
    Han blev grön, som jag förutspådde. :)
    När jag klickade oss vidare till Spisen (yes, capital S) fick han andnöd…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s