Pepparkaksdeg, hjälper mot allt

lisa_0658
Ingen slump att Lisa betyder tröst. Efter äppelprovning och marsmallowsgrillning kändes det genast bättre.

Vilken katastrofdag. Först stor kris på Antes jobb med en Trojansk häst som försökte sno en massa pengar från deras företagskonto. Sedan rymmer Sebastian och Pojken, våra nykastrerade katter som enligt veterinären måste vara inne en vecka. Och som grande finale – barnen lyckas hiva en hårddisk i golvet så att den totalpajar. Den innehåller de tio senaste årens jobb, familjefoton, ja ni fattar läget. Man vill bara trycka på äpple + z och glömma att den 29 oktober 2009 fanns överhuvudtaget.

Tur då att det finns änglar av typen Lisa Lemke, som jag sprang på i minglet på MatHallands branschdag på Tjolöholms slott förra veckan. Denna otroligt mysiga människa bor i Falkenberg, gör en massa fina matreportage, skriver böcker och har en blogg på Allt om mat, som heter Lisa lever kustliv. I dag fick vi komma och slå oss ner i hennes kök, äta pepparkaksdeg, dricka kaffe, klappa söta hunden Stilton, grilla marshmallows, jämföra äpplen från våra respektive trädgårdar och småprata om allt möjligt.

Lisa skriver för övrigt väldigt roligt om dagens mys på sin blogg. Precis när vi kom höll Stilton på att välta en smått skräckslagen Myra med en blöt puss, vilket Lisa tyckte var rätt pinsamt. Men vi var helt enkelt redan immuna mot katastrofer. Hade Stilton glufsat i sig Myra hade vi förmodligen bara sagt jaha. Typiskt. Men det är ju tydligen sånt som händer den 29 oktober.

maxpepparkaka_0664
Max bakar. Det blev en 3D-pepparkaka.

Himla trevligt och gott var det i alla fall, och när vi åkte hem kändes det inte längre som någon katastrof med den där hårddisken. Det råkar dessutom vara så att jag är en ganska flitig back-up-are, det mesta går att skrapa ihop från olika gamla avlagda hårddiskar här och var. Och om något fattas spelar ändå inte så himla stor roll så länge vi lever och mår bra och får sitta på Solhaga framför kaminen den 29 oktober, klappa våra återfunna katter och nalla lite på pepparkaksdegen vi fick med oss hem i en påse.

Och här kommer förresten mitt eget favoritrecept på pepparkaksdeg:

Prästgårdspepparkakor
100 g smör
3 dl vispgrädde
3 dl ljus eller mörk sirap
2,5 dl brun farin
2,5 dl strösocker
2 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1/4 msk malda nejlikor
1 knivsudd kryddpeppar
1 finhackat pomeransskal
1/2 tsk kardemumma
cirka 2 liter vetemjöl
2 msk bikarbonat

Smält smöret och låt svalna. Blanda i vispad grädde, sirap, farin, strösocker, och kryddor. Blanda bikarbonatet i lite av mjölet och rör i. Häll sedan i mjöl tills degen känns tung och lite fuktig. Lägg kallt över natten. Baka sedan precis som du vill, och grädda i 220°C i cirka 5 minuter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s