Christmas pudding

karin_christmas00663Dags för Karin att servera fredagsfest på Solhaga – och hon valde att presentera en riktig klassiker lagom till julen. En riktigt hederlig Christmas Pudding med sin egen blandning av torkad frukt, valnötter och calvados.

Puddingen kallas även plumpudding och har traditioner långt tillbaka i tiden i Storbritannien och på Irland, där den serveras på juldagen.

Den här kakan håller hur länge som helst. Anna som jobbar här på Solhaga hade en gång träffat ett par som fått en sådan här kaka på sin bröllopsdag. Den förvarades kallt, och på varje bröllopsdag tog de fram den och åt varsin tunn skiva. Så hade de hållit på i hela fyrtio år, och puddingen var fortfarande lika god! Undrar vad miljö och hälsa säger om vi skriver bäst före 551224 på ettiketten. Får man göra så?

Solhagas Christmas Pudding
550 g torkad frukt – svarta och gula russin, fikon, tranbär, aprikoser
100 g smör
5 msk calvados
2 citroner, skal och saft
1,5 dl brun farin
50 g valnötter
2 uppvispade ägg
1 äpple, skalat och urkärnat
1,5 dl vetemjöl blandat med 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kanel
85 g gårdagens levain i smulor

Finhacka den torkade frukten för hand eller i matberedare.
Lägg smör och frukt i en kastrull, tillsätt calvados, citronskal, citronsaft och farinsocker. Rör om och låt sjuda på svag värme i 5 minuter.

Låt massan svalna. Tillsätt de uppvispade äggen, äppeltärningar, mjöl, kryddor och brödsmulor. Rör om noga och häll upp massan i kakformar. Täck med smörgåspapper och sedan ugnsfolie.

Ställ kakformen i en större form med vatten i och baka i 160°C i 3 timmar.

Du kan äta kakan när den svalnat, men den vinner på lite lagring. Ju längre den får sätta sig desto finare skivor kan du skära. Vill du göra det extra festligt – häll lite konjak över kakan och flambera strax innan.

christmaspudding_00656Karin serverade den i tunna skivor med calvadosgrädde. Du vispar helt enkelt grädde och smaksätter med några droppar calvados efter behag. Toppa gärna med några syrliga lingon för att balansera sötman.

christmaspudding01Vi har tidigare fått förfrågan om vi kan baka stollen på Solhaga, men det här är nog ännu bättre tänker vi. Så nu finns det några få exklusiva exemplar till försäljning, det ska bli väldigt intressant att se om detta faller våra kunder i smaken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s