Max megamaffiga adventsfika

Precis när vi ska äta kommer Max på att han inte gillar choklad. Men de var roliga att baka, tycker han.

Vi hälsar på min mormor Hanna i Köpenhamn. Hela vägen ner i bilen läser Max högt ur Nya första kokboken av Johanna Westman, som han fick i present av Sofia och Robert förra helgen. Han vägrar släppa den fast han mår illa. Killen som tidigare endast kunde prata om Wii och Ben 10 Alien Force kan helt plötsligt inte se sig mätt på en ljusrosa hallonparfait med silverkulor. Vad hände?

Precis när vi ska köra på färjan i Helsingborg vänder sig hans mage ut och in. Hela sidofacket i dörren är fullt med uppkräkt mannagrynsgröt och sylt, men Max största bekymmer är att det kom två droppar på boken.

Det här är världens bästa bok, allting ser så himla himla gott ut, säger han medan jag ligger dubbelvikt på golvet och torkar upp.
Särskilt har Max fastnad för Megamaffiga chokladrutor med kokos och färgglatt strössel. Han vill baka direkt när vi kommer fram, jag säger att vi får väl se.

 

Succebok.

När vi har avverkat dansk frokost, en eftermiddag på Tivoli och middag med lammstek och grönkålssallad är alla helt färdiga. Max vill fortfarande baka. Och vem skulle jag vara att neka honom detta? Megamaffiga chokladrutor blir det, med pärlsocker som dekoration.

Nästa dag på adventsfikat goffar vi så att vi nästan spricker, så god är kakan.
På kvällen åker boken fram igen, Max vill göra pannkakorna på omslaget. Vilda västern pancakes. Det går jättebra ända tills han ska lukta på bakpulvret och råkar snorta det långt upp i ena näsborren.

När jag har googlat ”snorta bakpulver farligt barn” och petat en mycket ledsen Max i näsan med en tops funderar jag på om det här med bakandet i vår familj kanske håller på att gå till överdrift. Men jag ändrar mig snart. Bara en liten stund senare står Max vid spisen tillsammans med sin mormor och vänder pannkakor och pratar om hur fina bubblorna är i smeten. Jag tror inte att jag skulle vilja ha det på något annat sätt faktiskt.

Chokladrutor säger vissa, andra kallar dem kärleksmums. Så här gjorde vi:
150 g smör
1,5 dl mjölk
2 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Smält smöret och blanda i mjölken.
Knäck äggen i en annan skål och vispa med sockret tills det blir pösigt.
I en tredje skål, blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao.
Blanda alltihop, häll i en smörad och bröad form och grädda i 175 grader i 15 minuter.

Glasyr:
100 g smör
2,5 msk grädde
2 msk kakao
3 tsk vaniljsocker
5 dl florsocker

Smält smöret och blanda i de andra ingredienserna under omrörning. Bre ut över kakan och garnera med kokos eller strössel. Vi tog pärlsocker, det blev nästan som snöflingor tyckte Max.

2 reaktioner på ”Max megamaffiga adventsfika

  1. Att Max lämnar tillbaka frukosten kan jag förstå. Mannagrynsgröt är en anrättning där att se blotta ordet skapar illamående;-).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s