Lusseknutar och ljuv musik

Idag blev det både vanliga lussekatter och lusseknutar fyllda med en supersmarrig fyllning med smör, mandelmassa och vit choklad.

Dagen började med att vi fick städa efter mössen i julkartongerna. Hejdå skalliga småtomtar med uppättna mössor. För att inte tala om de onämnbara lämningar som hopade sig i botten bland trasiga halmstrån, snörstumpar och annan julkonfetti. Skönt att få det gjort så att det kan bli jul någon gång. Efteråt var jag tvungen att rafsa ihop en otroligt julig spotify-lista för att komma i stämning till lussebaket. Vissa säger att sommaren är den tid då det är mest accepterat att lyssna på skämsmusik. Jag vill  ansöka om musikalisk amnesti även för jul. På min lista är alla välkomna, varesig de heter Josh Groban, The Real Group, Harry Connick Jr eller Benjamin Britten. Särskilt viktiga för mig är körfavoriterna från alla julkonserter jag har sjungit mig igenom med Brunnsbokören och Mölndals Kammarkör. Lyssna och rys!

Lussedeg
100 g jäst
5 dl mjölk
250 gram smör
3 dl socker
1 ägg
1 dl kesella
1 gram saffran
10 gram salt
1300 g vetemjöl

Smält smör och blanda med mjölken, till ca 37 C. Lös upp jästen i degvätskan och tillsätt övriga ingredienser. Kör helst i degblandare i ca 10 minuter. Låt degen vila i 30 minuter. Degen ska vara ganska blöt, absolut inte för mycket mjöl i.

Lussebullar
Baka ut degen till s-formade krumelurer. Dekorera med russin. Låt jäsa i 60-90 minuter. Grädda i 230°C i cirka 5 minuter, och pensla med ägg först när du tar ut dem ur ugnen.

Lusseknutar

Fyllning
100 g smör
100 g smält vit choklad
100 g mandelmassa
1 ägg

Jag brukar dela degen i två, det blir enklare att baka ut då. Kavla ut till en avlång platta, ca 1 cm tjock. Bre fyllningen på och vik degplattan dubbel. Skär degen i remsor som du knyter och lägger på plåten. Låt jäsa i 60–90 minuter. Pensla med ägg. Grädda i 230°C i cirka 5 minuter.

Jo, och när jag bakade tyckte jag att kom på en så himla bra idé att jag var tvungen att göra en instruktionsfilm. Jag tycker att det i vanliga fall tar så otroligt lång tid att baka ut lussekatter, degen hinner jäsa för mycket under tiden. Se hur nöjd jag är när jag tycker mig ha löst problemet. Är jag verkligen så här nördig tänker jag när jag ser mig själv på filmen. Se bara hur jag försöker armbåga ut mitt eget barn ur bild i slutet. Men jag bjuder på det.

5 reaktioner på ”Lusseknutar och ljuv musik

  1. Söta, rara, underbara Sara (notera rimmet, läs gärna högt för maximal egoboost), du är bara för bra!
    Inte nog med att du delar med dig av alla dina härliga recept och inte snålhåller på dem som alla vi andra, du gör dessutom en instruktionsfilm! Jag kan bara inte fatta varför TV4 är hemma hos Pernilla W och filmar, har ingen talat om för dem att ni är i Slöinge på helgerna? Antar att de står och huttrar utanför er port i Götet.

  2. Tack för den underbara fyllningen till lusseknutarna! Jag såg receptet strax efter jul i fjol och har sparat det i recepthögen sedan dess. Idag var det dags. Både jag och min son tyckte knutarna överglänste de traditionella lussebullarna.
    Tusen tack för inspiration!

  3. Jag har surfat här inne hur länge som helst – kan knappt hålla mig tills jag får testa dina härliga recept!! Men jag undrar, har du ägg i fyllningen också, eller är det ägget till penslingen du menar?

  4. Tack Jane! Det är ganska länge sedan jag gjorde det här receptet, men jag tror att jag menar med ägget i fyllningen. Men det är inte nödvändingt, så spara du det till penslingen. OBS – pensla bullarna precis när de har kommit ut ur ugnen, inte innan! Då blir det bäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s