Pepparkakslykta och degkulor

Ända sedan jag var liten har jag sett min mamma hålla på under hela december med alla dessa pepparkakslyktor som skulle ges bort till höger och vänster. Och nu har jag blivit precis likadan. Pepparkakslyktan är en fantastisk uppfinning av flera skäl: den är fin, den luktar gott när man tänder ljus i den, och den är mycket enklare att göra än ett pepparkakshus. Årets första exemplar tillägnades Alexander och Nathalie och deras tre ursöta barn som var här i kväll på pepparkaksbak och middag.

Först behöver du en pepparkaksdeg. Mitt recept har jag fått av mamma:

Prästgårdspepparkakor
100 g smör
3 dl vispgrädde
3 dl ljus eller mörk sirap
2,5 dl brun farin
2,5 dl strösocker
2 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1/4 msk malda nejlikor
1 knivsudd kryddpeppar
1 finhackat pomeransskal
1/2 tsk kardemumma
cirka 2 liter vetemjöl
2 msk bikarbonat

Smält smöret och låt svalna. Blanda i vispad grädde, sirap, farin, strösocker, och kryddor. Blanda bikarbonatet i lite av mjölet och rör i. Häll sedan i mjöl tills degen känns tung och lite fuktig. Lägg kallt över natten. Baka sedan precis som du vill, och grädda i 220°C i cirka 5 minuter.

Pepparkakslykta
Lyktan gör man genom att klippa ut en mall, min är 11 x 18 cm. Kavla ut degen jämnt direkt på bakplåtspapper. Skär ut fyra rektanglar. Nu börjar det roliga. Ta en vass kniv och improvisera. Skär ut fönster i olika former och tänk på hur det kommer att se ut när det lyser inne i lyktan. Degen sväller lite i ugnen, så gör inte hålen för små. Om kanterna blev ojämna under gräddningen, rätta till med en vass kniv precis när bitarna kommer ut ur ugnen och fortfarande är mjuka. Låt svalna på galler innan det är dags för glasyr.

Glasyr
20 g äggvita
10 g kokande vatten
175 g florsocker
Det kan vara lurigt att få till rätt konsistens på glasyren. Den får absolut inte vara rinnig och flyta ut åt sidorna. Men samtidigt inte så trög att det blir svårt att skriva med den. En bra sprits är nyckeln till att lyckas med det här. Helst i tyg eller plast med en stålpip med litet hål. Det kan också gå bra med smörgåspapper som du formar till strutar och tejpar ihop. Men de går ofta sönder tyvärr.

Pepparkaksklister
1 dl strösocker
0,5 dl sirap
Smält långsamt i stekpanna och låt sjuda en liten stund tills det tjocknar. Se bara till att det inte bränns vid. Och var rädd om dig när du klistrar ihop huset!

Ställ lyktan på något brandsäkert. Jag brukar klippa ut en pappskiva och slå in i guldpapper eller aluminiumfolie. Om du ska ge bort den, ställ den då i en skokartong eller liknande, som du sedan placerar i en vanlig pappkasse. Fyll försiktigt på med tidningspapper runt lyktan så att den inte kan hasa omkring i påsen.

Alexander hade förresten med sig en flaska Smålandsglögg. Lite mindre söt och med smak av lingon, alldeles perfekt! Tyvärr hade barnen ätit upp alla pepparkakor lagom till att glöggen var uppvärmd. Men något sött måste man ju ha, så jag rullade snabbt några degkulor. De blev inte långvariga på tallriken. Jag hann knappt lyfta kameran förrän små klåfingrar var där och nallade.

5 reaktioner på ”Pepparkakslykta och degkulor

  1. ÅH!
    Denna underbara idé snor jag rakt av utan att ens fråga! Pepparkakslyktor, självklart!
    Och nu, kära fru Wennerström, är det dags att umgås! Säg när var och hur!

  2. Faktiskt funkar det bra att göra allt skärarbete när kakorna kommer ur ugnen. Framförallt blir kanterna somskall klistras raka och fina för bra fäste.

    Kul idé som även jag skall testa – steal with pride!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s