Om jag var tvungen att välja en enda sak från julbordet så blir det rågbröd med löksill, krossade enbär, kryddpepparkorn och rödlök. Och så kall Hof och en liten Rød Aalborg…
Men som tur är behöver jag inte utsätta mig för någon valsituation, det är bara att trycka i sig allt det goda som mamma dukar upp på bordet i Jörlanda. Just därför har jag bakat rågbröden lite mindre och utan att använda formar. Skivorna blir liksom trevliga i storleken. Jag kommer att kunna äta hur många som helst!
Kvällen innan
Rågsurdeg
100 g rågsurdeg
250 g vatten
200 g rågmjöl
Blanda och låt stå i rumstemperatur över natten.
Skållning
200 g helt bovete
200 g hel råg
Häll 1000 g kokande vatten över. Låt stå över natten.
Nästa dag
Blanda skållning och rågsurdeg med
30 g honung som du löser upp i 100 g vatten
50 g rapsolja
100 g rivet äpple
100 g solroskärnor
100 g linfrö
50 g pumpafrö
50 g hampafrö
400 g grovt rågmjöl
400 g vetemjöl
30 g salt
Väg upp i bitar på cirka 370-400 g styck och forma till små rågbröd. Spruta lätt med blomspruta och strö över blandade frön. Låt jäsa i 4 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader, sätt in bröden och sänk till 200 grader. Grädda 35-45 minuter eller till en innertemperatur på 98 grader. Låt svalna, linda in i kökshandduk och låt vila, helst över natten. Det som blir över brukar jag skiva och lägga i frysen.
Tips! Om du vill göra knäckebröd, ta ifrån hälften av degen och tillsätt 400 g grovt rågmjöl. Kavla ut tunt, dela och grädda i 250 C i cirka 8 minuter. Vänd dem efter halva tiden.