Kärlek och pizza

I dag är det fjorton år sedan jag och Ante delade vår allra första pizza, nykära och bakis. Det här året tänkte jag att vår nyårsdagspizza skulle bli extra speciell. Halv tio i morse tassade jag ut i kylan och tände upp i stenugnen. Alflisen var nästan slut så jag eldade mest med större vedträn. Efter tre timmar rakade jag ut glöden, trots att jag misstänkte att ugnen inte var tillräckligt varm. Pizzorna tog ungefär en kvart på sig att bli klara. De smakade helt ok, men var lite bleka. Det krävs helt klart lite mer tryck i eldningen för att få upp den rätta temperaturen. Nästa gång blir det mer flis helt enkelt.

Pizzadeg
25 g jäst
100 g vetesurdeg
500 g vatten
0,5 dl olivolja
20 g salt
Häll på vetemjöl tills degen precis släpper från kanterna i bunken. Kör i cirka 10 minuter i degblandare. Vila i 30 minuter och forma sedan till små bullar som du rundriver. Jag gjorde mina ganska små för att pizzorna skulle få plats på brödspaden. Låt bullarna jäsa i 1-2 timmar i rumstemperatur. Kavla ut tunt.

Tomatsås
Finhacka en gul lök, en bit röd chili och två vitlöksklyftor. Fräs dem i olivolja. Häll på ett paket krossade tomater och en halv deciliter tomatpuré. Låt sjuda en stund och smaka av med salt och peppar.

Topping
Mina pizzor toppade jag med rökt bog, champinjoner, getost, rödlök, riven gouda och lite mejram och timjan.

En reaktion på ”Kärlek och pizza

  1. Och så måste man öppna rökluckan så att elden cirkulerar med rätt schvung. Men pizzorna var grymma ändå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s