Lyckad bake-off

Jag har experimenterat ett tag med att frysa färdigjästa degar. Allra bäst blir småbröden. När jag bakade till min födelsedag passade jag på att skära upp några småbitar av degarna och frysa in dem i en plastlåda med smörgåspapper emellan. När jag tog fram dem ur frysen hade de blivit helt platta, särskilt skrädmjölsbrödet. Det här blir inte bra, tänkte jag.

Något moloken satte jag ugnen på 250 grader och lät bröden tina tills den blev varm. Jag kastade in ett halvt glas vatten och gräddade bröden i ungefär 25 minuter. Efter 10 minuter sänkte jag värmen och öppnade ugnsluckan ett par gånger under bakningen för att skorpan skulle bli kraftig och knaprig.

Resultatet blev över förväntan. De platta bröden reste sig fint och blev riktigt snygga. Det här kommer jag definitivt att göra om, det borde funka med nästan vilken typ av deg som helst. Tänk att bara kunna trolla fram några raringar till frukost, eller till soppan en helt vanlig vardagskväll. Lyx!

Så här såg det ut när jag skar upp degen. De stora snittytorna gör att bröden får en fin form och kan expandera bra i ugnen.


Det övre brödet är en levain med skrädmjöl, bakad helt utan jäst. Det nedre är en levain med råg och vete, med lite jäst i.

3 reaktioner på ”Lyckad bake-off

  1. Bravo!
    Detta är ett vääääldigt spännande projekt tycker vi i grannkommunerna!
    (eller, ja: Jonsered)
    (du, vet, där dom har så mycket bilinbrott)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s