Knäckebröd med fem sorters flingsalt

I dag ska vi hälsa på Antes bror Björn med familj. Björns fru Monica är helt tokig i mitt knäckebröd, hon tycker det är godare än chips. Därför tänkte jag överraska henne med en knäckebrödskorg som heter duga. Flingsalt är ett måste på knäckebröd tycker jag. Den här gången använde jag fem smaksatta flingsalter från Falksalt för att göra det hela lite extra festligt.

Som grund knådade jag ihop en neutral knäckebrödsdeg som inte tar för mycket uppmärksamhet från smaksättningen. Den här degen är smidig och lätt att kavla riktigt tunt, i jämförelse med mitt tidigare Surdegsknäckebröd med massor av frön.

150 g surdeg av vete
150 g vatten
150 g vetemjöl
150 g fint rågmjöl
150 g grovt rågmjöl
10 g salt
Jag tillsatte även 50 g linfrö, mest för att få lite liv och struktur i brödet.

Smaksättningar från vänster på bilden:
Flingsalt Karl Johan och kummin
Flingsalt rosmarin och linfrö
Flingsalt citron och solrosfrö
Flingsalt chili och pumpafrö
Flingsalt smoke och sesamfrö

Blanda knäckedegen och låt jäsa 1–2 timmar. Kavla ut en bit deg så tunt du kan. Använd mycket grovt rågmjöl. Kavla gärna degen direkt på bakplåt med papper så blir det enklare sedan. Spruta lite vatten på med blomspruta och strö på flingsalt och frön. Nagga med en gaffel och rulla ett extra varv med kaveln för att trycka ner smaksättningen i degen. Avsluta med kruskavel för att få till den rätta sprödheten. Skär sedan degen i valfria former, minibitar för ostbricka, långa grissini, standardknäckebitar, pepparkaksformar. Jag brukar dela med pizzahjul, det är lättare än kniv. Flytta isär bitarna lite.

Grädda knäcket i 250° C i 6-8 minuter, det beror lite på ugn och degens tjocklek. Kolla noga i slutet så att de inte blir brända. Men grädda inte heller för kort, då kan de bli sega. Ta ut dem och låt svalna på ett galler. Håller länge i tät burk.

7 reaktioner på ”Knäckebröd med fem sorters flingsalt

  1. Jag tror att jag också är helt tokig i dina bröd! En hel korg… Ah! Här rostas det fabrikstoast som sedan bereds till smörgås med jordnötssmör och skivad, lite lime-indränkt, papaya. Funkar, men inte på grund av brödet.

  2. Bara tråkigt att du använder de där tråkiga flingsalterna, smaksatta artificiellt. Hmmm. Såg dock att JOZO kommit ut med Maldon flingsalt med ekologiska kryddor. Låter godare att göra bröd på. Men inte testat dom ännu.

    1. Hej Anna, där har du en poäng! Låt degen jäsa någon timme innan du kavlar ut den! Jag lägger till det i receptet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s