Bakom kulisserna: Sara fotar och filmar

Så här såg det ut när jag fotade Skåneringar häromdagen. Och den här bilden har jag inte tagit själv, det gjorde Ante.

Det är väldigt roligt när det kommer uppskattande brev och kommentarer om fina bilder här på bloggen! På allmän begäran tänkte jag berätta lite om hur jag gör.

Jag tar alla bilder själv, med en Canon EOS 450D, och objektiv Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG som har hög ljuskänslighet och tar bra närbilder. Objektivet var dyrare än själva kameran. Jag förstår inte så mycket av vad siffrorna och bokstäverna betyder och har aldrig gått någon utbildning i foto. Men som tur är har min bror Kaspar lite koll, han hjälpte mig att köpa rätt saker.

En annan viktig sak är stativet, som går att höja till 1,5 meter ungefär. Det använder jag ofta för att kunna ta skarpa bilder med lång slutartid, när det är lite skum belysning till exempel.

Det är så fantastiskt roligt att fota med den här kameran! Jag tar helst bilder i dagsljus, vlket har varit lite lurigt nu under vintern då jag tillbringar alla mina dagtimmar på jobbet. Så på helgerna passar jag på att baka och fota så mycket det går. Det är nästan tragiskt när jag bläddrar igenom iPhoto-biblioteket nuförtiden. Det finns fler bilder på bröd och kakor än på mina barn…

Jag använder nästan alltid manuella inställningar för bländare och slutare, och underexponerar lite för att inget område i bilden ska fräta ut. I stället drar jag upp nivåerna lite i Photoshop, och lägger även på lite intensitet och kontrast för att bilden ska se lite krispigare ut. I bland justerar jag också färgerna, när man fotar i dåligt ljus behöver man ofta dra ner lite på gult och rött efteråt.

Filmsnuttarna är tagna med en Canon Ixus 95IS. I bland redigerar jag i iMovie (jag har Mac som ni kanske förstår). Men för det mesta i QuickTime Player 7, där det är otroligt enkelt att klippa och klistra.

7 reaktioner på ”Bakom kulisserna: Sara fotar och filmar

  1. Nu har jag köpt ett likadant objektiv, det känns kanon! Tack för att du inspirerade mig till att ta tag i detta.

    Jag har förresten hittat hit till din grymma bakblogg via tips från min man, Christopher Dahlgren. Han hälsar!

    /Linda

  2. Hello Sara, I love your site. Thank you for this recipe with the cardamom cookie. The scent alone is perfect and pulls me in to try it. I’m leaving for my Co-op right now to pick some up. Thanks for the info. regarding the camera and lens. I really do need a new camera. Have a great day.

    1. Thank you so much, Heather, I hope you find a good camera to enhance the details of your delicious desserts, they look fabulous!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s