Snitta är ett av mina favoritmoment när det gäller bakning. Jag blir helt till mig när det är dags. Och ibland även nervös. Snittens funktion är att de underlättar för luften i brödet att expandera. Brödet blir högre och vecklar ut sig. Och så är det ju så snyggt när man får till det.
För att lyckas krävs en skarp kniv eller rakblad, i kombination med en bestämd, ganska snabb men ändå försiktig rörelse. Det är verkligen en konst, häromdagen läste jag det här inlägget på Pain de Martin om bagaren Sebastien som verkar veta hur degen ser ut inuti och lägger sina snitt precis rätt, som en kirurg.
De här bröden snittade jag med rakblad, 1–2 cm djupt. När jag inte använder jäskorgar brukar jag strö lite mjöl över brödet innan snittet, då framträder mönstret tydligare.
Gud va fint!! Jag måste testa detta.
/Nina
Snitsigt … På mitt jobb är det också viktigt att snitta snyggt. Fast dina brön är vackrare än allt jag sett! Jag vässar bladen inför aprilsammankomsten. Noggrant och i fullmåneljus med daggkåpekristall. Duger.
Hej vännen. Vad det är skönt att läsa här. Kram o kärlek o tack för lite brödtröst.
Lycklig att jag hittade till din ljuvliga blogg med underbara bilder! När kommer boken ? ;-)
Hej! Jag undrar när det är bäst att snitta brödet?
Direkt efter att man tagit ut den från kylen el efter att den blivit lite varm i rumstemperatur?
Hej Linda! Det viktiga är att du snittar precis innan brödet går i ugnen. Sedan är det också en fördel om brödet är kallt, det blir mycket lättare att göra snygga snitt då. Lycka till!