Vallmo och Solhagainteriör

Barkis var ett av mina favoritbröd när jag var liten. Vi åt det alltid till risgrynsgröten, med massor av smör på. Här är min egen variant, lite grövre, nyttigare och med vallmofrön både i och utanpå brödet.

500 g vatten
750 g vetemjöl
90 g dinkel fullkorn
150 g vetesurdeg
10 g jäst
25 g salt
30 g vallmofrö + vallmofrö till dekoration

Blanda allt utom salt och frön på låg hastighet i cirka 8 minuter. Blanda i saltet och kör ytterligare 5 minuter. Allra sist blandar du i vallmofrön på låg hastighet i ett par minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i två bitar. Forma till limpor och lägg med skarven uppåt på en bricka som du mjölar med vetemjöl eller grahamsmjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör ett snitt på längden och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

För övrigt har vi haft en väldigt fin dag här. Båda barnen var hemma, Myra med stukad fot och Max med förkylning. Vi fick besök av Anna Danielsson, fotograf och Pernilla Fredholm, frilansjournalist, som ska göra ett reportage om vårt Solhaga. Hittills har vi mest visat upp utsidan och bageriet i olika tidningar, men nu är det dags för lite interiör. Här fotar Anna ett litet stilleben med tennsaker.

En av mina favoritvyer. Solhagas bästa rum är salongen, den är som en tidsresa. Vi har visserligen tv här, men den kan gömmas undan i ett vackert björkskåp om man bara vill dimma ner ljuset och lyssna på elden inne i kaminen. Jag älskar tapeten Anna från Boråstapeter, som min svägerska Alexandra valde till det här rummet en gång när vi fotade här för Coloramas tidning. Den passar så fint till medaljongtapeten från 50-talet som skymtar borta i stora gästrummet.

Barnen och jag på kökstrappan.

 

4 reaktioner på ”Vallmo och Solhagainteriör

 1. Hej,

  Väldigt vackra interiörer och jag tycker tapeten ser ut att vara jättefin! Vet du vilken av Boråstapeters kollektioner den kommer från?

  1. Kul att du gillar den! Kollektionen heter Anna, men jag vet inte om den har utgått, hittar den inte på deras hemsida tyvärr.

 2. Hej Sara

  Har du något bra tips för att få bröden att spricka upp så där snyggt som ditt barkis bröd tex. Jag snittar ofta, men det vill inte sprika upp så där snyggt där jag har snittat (blir ofta platta snitt, när brödet är bakat). Kan det bero på att brödet har jäst för mycket innan man sätter in det i ugnen, så att det saknas kraft? Fel teknik när man snittar (hur många milimeters djup, vinkel osv)? Har du några tips så skulle jag vara mycket tacksam!

  Mvh Karl

  1. Hej Karl! Om brödet inte spricker ordentligt kan det bero på att det är överjäst, eller underjäst. Om du ska göra ett snitt på längden, vinkla då kniven 45°, då öppnar sig brödet uppåt istället för att falla åt sidorna och bli platt. Det är lättast att snitta bröd som blivit kalla i kylen. Jag brukar snitta ganska djupt, 1-2 cm. Att spruta in vatten i ugnen när du sätter in bröden hjälper också till. Hoppas att det funkar bättre i fortsättningen! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s