Köttbullar, överkurs

Dag 1: Börja med att sätta en russinjäst… nej jag skojar bara. Men faktum är att jag faktiskt sparar mina brödsmulor. Gammalt bröd smular jag sönder och lägger på tork, sedan kör jag det i matberedaren. Inte särskilt snällt mot knivarna kanske. Men det blir väldigt gott ströbröd.

I dag serverades det överkursköttbullar med gräddsås och pöbel-pommes till middag hemma på Norra Liden. Myra petade misstänksamt på köttbullarna och förklarade att det här tänkte hon inte äta. Max var ungefär lika negativ. Det var bara att curla fram ett paket frysköttbullar från Coop och steka upp. Otacksamma ungar.

Samtidigt förstår jag dem. Jag tänker på min egen barndom, då jag och mina syskon tvingades att äta kvalitetsbröd varje dag. Pappa gjorde storbeställningar av tyskt lantbröd med kummin och flätad vallmofranska från Ehlers bageri i Stora Saluhallen. Det skivades och frystes ner, och aldrig fick vi äta Skogaholmsmackor som våra kompisar. Men se på mig nu, och på Kaspar. Jag räknar kallt med att det kommer att bli folk av mina barn också så småningom.

Sara bakar köttbullar
cirka 30 st

1 dl ströbröd av diverse surdegsbrödsmulor
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 dl grädde
Blanda i en bunke och låt stå i 10 minuter. Tillsätt sedan:

1/2 finhackad rödlök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 ägg
500 g nötfärs

Blanda till en jämn smet. Rulla till köttbullar som du steker i smör. Häll på grädde och smaka av med salt och peppar. Strö gärna lite hackad bladpersilja över och servera med kokt potatis, saltgurka och rårörda lingon.

5 reaktioner på ”Köttbullar, överkurs

 1. Naturligtvis gör man så med gammalt bröd! För inte är det dags att mata änderna. B säger att jag är den enda han känner som man kan släppa ut mitt i 1800-talet och som skulle klara det. Jag skulle bara fortsätta som vanligt. Du börjar änna komma dit också. Och dina barn kommer sannolikt att göra precis som du.

 2. Hej Sara!

  Gillar din blogg! Och känner igen det där med att curla fram frysköttbullar. Sonen vägrar äta något andra köttbullar än de ”från fabriken”.

  Jag har också ett tips – om du inta har provat det redan. En brödkavel kan vara ett utmärkt redskap för att smula sönder saker. Lägg det som ska smulas på en skärbräda – och så rullar du brödkaveln så hårt du kan över det som du vill smula. Värt att testa i alla fall.

  Ha det bra!

  /Martin

  1. Å, tack för tipset! Jag har en hel påse med stenhårda brödskivor liggande i skafferiet. I helgen ska de få sig en omgång av kaveln.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s