Så som i himmelen, så och på Bjäre

Vi hälsar på Lars och Erika i Torekov. Vi dricker Brunello från 2001, som Lars och Erika själva tagit med från en vinodlarvän i Italien.Vi får voluminösa sparrisar till middag, helt nyplockade från Bjäremyllan, och lokala köttbitar inköpta på Heberleins, rakt igenom gudomligt möra. Dessutom serverade på de mossgröna Höganäs-tallrikar som jag växte upp med, det var verkligen nostalgiskt. Jag minns hur jag satt och petade med kniven på de små gröna pärlorna i kanten när det var något jag inte gillade. Tunga till exempel. Rosa och knottrig, finns det någon som äter det nuförtiden?

Mitt bidrag till bordet var en levain, enligt Pain de Martins recept. Min nya taktik att sätta plastlådan med degen i avstängd ugn på cirka 25 grader får en otrolig effekt. Jag slog upp degen en stund innan vi åkte, och i bilen ner jäste de så det knakade i jäskorgarna. Degarna gick nästan ifrån mig, som Jan Hedh skulle ha sagt, och jag var tvungen att baka av bröden direkt när vi kom fram. De blev sådär lätta och pösiga, men helt ok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s