Kakdrottningen Mette från Getinge är specialist på maräng, där klår hon mig med hästlängder. Här är hennes variant på chokladpavlova:
Marängbotten
7 ekologiska äggvitor
5 1/4 dl strösocker
saft av 1/2 citron
2 msk kakao
50 g mandelspån
Topping
4 dl vispgrädde
3 msk florsocker
1 liter färska bär
Sätt ugnen på 130°. Blanda äggvita, strösocker, salt och citronsaft i en torr rostfri bunke. Vispa marängen kraftigt för hand i vattenbad (över kokande vatten) tills den uppnår cirka 65°. Den ska tjockna och sockerkristallerna ska ha smält. Ta av marängerna från värmen och fortsätt vispa med elvisp tills den har svalnat.
Blanda försiktigt i kakao och mandelspån. Skeda ut smeten på en plåt med bakplåtspapper till en rund tårtbotten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter, den ska vara lite seg i mitten.
Vispa grädden och blanda med florsocker. Bred ut över marängbotten och strö över färska bär och lite extra florsocker.