Briocher med brie, havtornssylt och cider

I går hade vi förnämt besök av kakdrottningen Mette med familj, som fick den stora äran att officiellt inviga vårt nya kök på Solhaga. Inte nog med att Mette hade svängt ihop en fantastisk Chokladpavlova till efterrätt, hon hade dessutom med sig en hel flyttlåda med presenter. Och inte vilka prylar som helst, utan arvegods från hennes styvfarmor Vivi. Vackra gamla vinglas, vattenglas, en karaff, tårtfat, teburkar och flera kilo fina gamla kökshanddukar. Såna där saker som antingen kan falla i glömska i ett mörkt källarhörn, eller få komma till användning och glädje bland levande människor. Mette valde det senare alternativet, och jag kan bara tacka min lyckliga stjärna för att hon tänker så klokt.

Vi hällde upp Cidre Bouché Brut de Normandie i de nya glasen, och avnjöt de nybakade briocherna (recept kommer snart!) med Brie de Meaux och havtornssylt från Hallands Fruktindustri. En helt sagolik kombination.

Gott fläskkött från Gudmundsgården och Chianti i de nya glasen.

Till huvudrätt blev det helstekt fläskfilé från Gudmundsgården. Först marinerade vi den i olivolja, vitlök, citronskal, svartpeppar, lite salt och färsk timjan. Sedan fick den stekas långsamt i ugn på 150° tills filén fick en innertemperatur påp 65°. Till sist avslutade vi med några minuter på grillen, där vi också tillagade några skivor fläsk och baconlindade sviskon. Till köttet serverades tagliatelle med gräddig svampsås och en enkel sallad.

Och så denna Chokladpavlova till efterrätt, en marängbotten med grädde och färska hallon. Receptet är ur Leila Lindholms bok Piece of Cake.

Skymningsljus, chokladpavlova och goda vänner i Solhagas nya kök.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s